Ny kvinnegruppe i Nyandira

67 kvinner deltok da Mgetas venner ved Solomon arrangerte et møte for en ny kvinnegruppe bestående av småbarnsmødre på senteret i Nyandira 17. desember 2019.

Møtet var et resultat av samtalen med de 121 småbarnsmødre som møtte opp på senteret i Nyandira tidligere i høst.

Women meeting conducted at mgeta centre for farmers and agriculture at 17th December 2019-2

Flere av deltakerne hadde med seg sine unge barn på møtet.

På møtet diskuterte kvinnene hvordan de skulle bedre husholdningenes økonomi, ved å utvikle ferdigheter i å lage såpe for salg samt i sying, batikk-teknikker og kyllinghold. De drøftet hvordan de skulle klare å betale skolepenger for barna og hvordan de selv hadde behov for å lære seg å lese og å skrive. De ble enige om å opprette grupper der de hjalp hverandre å lære å lese og å skrive. Kvinnene ønsket også opplæring i hvordan man kan produsere næringsrike avlinger som søtpoteter og mais, og hvordan disse produktene best kan foredles uten å miste næringsinnholdet.

Women meeting conducted at mgeta centre for farmers and agriculture at 17th December 2019

Deltakere konsentrerer seg om diskusjonene på møtet.

Det ble valgt en gruppe kvinner som skal følge opp diskusjonene og de foreslåtte tiltakene.

Women meeting conducted at mgeta centre for farmers and agriculture at 17th December 2019-3

Den valgte kvinnegruppen. Fra venstre Gaudensia Kibua, Grace Daudi, Merry Daniel, Flora Raphael og leder Joyce Mwenda.

Publisert i Aktiviteter i Tanzania | Legg igjen en kommentar

Celestine og Elizabeth har fått hver sin geit

Husker du Celestine og Elizabeth? I slutten av november og begynnelsen av desember fikk de materialer til å bygge geitefjøs. Med instruksjon fra Solomon og hjelp fra nære slektninger og venner har de to ungdommene bygget hvert sitt geitefjøs på småbruket der de bor. Det er inngangsbilletten for å kunne motta en melkegeit av norsk avl.

21. desember mottok de to barneskoleelevene hver sin geit i Bunduki nede i dalbunnen et godt stykke unna og langt nedenfor landsbyene oppe i fjellsiden hvor de bor. For tiden striregner det i Uluguru-fjellene, som dere ser av bildene av barna med geitene. Regntiden, som vanligvis begynner i mars, har satt inn i oktober, november og især desember. Regnet holdt likevel ikke de to elevene igjen i Bunduki. Klissvåte, men glade, tok de raskt farvel med Solomon i regnet for å følge den verdifulle geita opp i fjellet og så kunne vise den for familien hjemme.  

Celestine goat shed before roofing

Celestines nye geitefjøs


Giving dairy goat was done on 21st December to Celestin at Bunduki village.

Celestine med sin nye geit


Elizabeth with her New goat shed before roofing

Elizabeth med sitt nye geitefjøs


The same day Elizabeth also was given a dairy goat from one of the dairy goat keeper

Elizabeth med sin nye geit

Publisert i Aktiviteter i Tanzania | Legg igjen en kommentar

Elizabeth og geiten som døde

Elisabeth er 13 år og går i 6. klasse. Hun bor sammen med mor og en yngre søster i Malongole, en grend på den andre siden av fjellet i forhold til Maguruwe og Bunduki. Malongole vender mot Morogoro. Elisabeth og familien bor på et lite småbruk, der de dyrker mais, bønner og grønnsaker. To eldre brødre har flyttet til Mwanza hvor de bor sammen med en tante. Faren er død, altså er hun foreldreløs (orphan) ifølge Tanzaniansk definisjon av foreldreløse.

Elizabeth har tidligere fått en geit av Mgetas venner. Erik, en av de unge foreldreløse geitebøndene, hjalp til med å bygge fjøset. Dessverre døde geita til Elisabeth, og fjøset ble demontert. Når geiter og andre dyr blir syke er det liten hjelp å få i de små grendene og landsbyene langt inne i Ulugurufjellene. Elizabeth kunne ikke fortelle nøyaktig når geita døde. Mgetas venner spurte om hun ville ha en ny geit. Da lyste hun opp og sa ja.

Etter vi besøkte skolen i midten av november, har Solomon sørget for materialer for å bygge opp fjøset på nytt og satt i gang prosessen for å skaffe og transportere ny geit til henne. Geita gir Elizabeth og moren melk. Det er velkommen næring i en familiens lille hushold.

erling-elizabeth-og-solomon.png

Elizabeth snakker med Erling og Solomon fra Mgetas venner

Publisert i Aktiviteter i Tanzania, Geiter, barn og ungdom | Merket med , , , | Legg igjen en kommentar

Møt Celestine – elevenes leder i Maguruwe

Celestine Francis er 12 år og elev ved Maguruwe barneskole. Han går i 5. klasse og er en tydelig leder blant elevene. Som albino trenger han å beskytte seg mot den sterke solen i Ulugurufjellene. Heldigvis hadde gjestene fra Dalen i Telemark med en cap til Celestine og de andre albinoelevene på skolen da vi besøkte skolen i november.

Celestine leder skolen i sang

Celestine Francis leder sangen og dansen for alle elevene på skolen.

Skolen ligger vanskelig til, og det er litt av en ekspedisjon å komme seg dit med bil. Det vanskeliggjør transport av produkter til området rundt, og ut av området til salg på større markeder.

Etter at Solomon og det norske reisefølget på tur fra Nyandira, sentrum i Ulugurufjellene, hadde vært på skolen en stund, våget Celestine seg bort til Erling og Solomon. Han fortalte at han også ønsket seg en geit slik som en av de andre elevene hadde fått. Han ønsket det seg veldig mye. Celestine har både mor og far, likevel er han åpenbart meget vanskeligstilt. Han har aldri fått hjelp som albino og har svært dårlig syn. Ofte må han få hjelp av medelever til å føre ham dit han skal eller vil.

elevene-ved-maguruwe-barneskole.png

Elevene ved Maguruwe barneskole.

To av Celestines søsken har flyttet ut og to er fremdeles hjemme. Verken mor eller far er albino, men begge de to søsknene som er hjemme er albino i likhet med flere av Celestines slektninger. Både far og mor er bønder, men familien makter ikke å brødfø seg mer enn 5-6 måneder i året fra det de dyrker selv. De har ikke husdyr. Mor jobber på andre gårder i tillegg. For det hun tjener kjøper de mat, men det holder knapt for å unngå å sulte. Erling spurte om de hadde nok jord til å kunne brødfø familien hele året. Celestine svarte at de hadde nok jord, men at de ikke hadde råd til å kjøpe såfrø med god nok kvalitet til å få tilstrekkelig store avlinger. Erling lurte så på om gjødsel kunne øke avlingen? Det ville det selvfølgelig, sa Celestine, men da trenger familien penger til å kjøpe gjødsel.

Vil du støtte Celestine og lokalbefolkningen i Ulugurufjellene? 

Kontonummer:  12546224838
Organisasjonsnummer: 916063237
Merk gjerne innbetaling: Skriv hvilke(t) av Mgetas venners prosjekter du ønsker å støtte. Spesifisert støtte brukes der behovet er størst.
Adresse: Mgetas venner, Måltrostveien 18, 1430 Ås.

Ønsker du mer informasjon ta kontakt med oss på mgetasfriends@gmail.com.

Under kan du se Celestine Francis lede sang og dans for alle elevene på skolen.

Publisert i Aktiviteter i Tanzania, Geiter, barn og ungdom | Merket med , , , | Legg igjen en kommentar

Lastebiluhell i november – full fres i desember

Sent på natten til 13. november fikk Solomon vite at lastebilen hadde hatt uhell. Shabani, sjåføren til Mgetas venner, hadde returnert fra Nyandira til Morogoro og skulle kjøre sementsekker derfra til Luale den 12. november. Sementen av best kvalitet var utsolgt i Morogoro, men skulle komme fra Dar til Moro i løpet av dagen. Det skjedde ikke…

Lastebilen fikk seg en skikkelig trøkk, men heldigvis ingen personskader på sjåfør og sidemann.

På kvelden lastet Shabani derfor opp lastebilen med murstein, som også trengs snarest til entreprenørskapsbygget, og begynte å transporten fra Morogoro sentrum sen natt til 13. november. Rett etter kom en motgående personbil over i feil kjørebane mot lastebilen. Shabani vrengte lastebilen ut i grøfta i siste sekund, mens sjåføren i motgående bil antakelig bråvåknet, rettet opp bilen, snittet lastebilen og for videre uten å stoppe.

Heldigvis ingen personskader på sjåfør og sidemann, men en god del skader på bilen. Høyre forhjul og lykt, aksling og frontrute må skiftes eller repareres. Shabani transporterte lastebilen til verksted og brukte natten på de første reparasjonene. 

 

Nestenulykke 

Sjåfør Shabani og Mgetas venner sin Erling ved fungerende lastebil den 11. november i Nyandira.

Allerede dagen før var det en nestenulykke i fjellene. Det hastet å få fram armeringsjern, murstein og sement når håndverkerne er i gang i Luale. Lastebilen var fylt til randen med armeringsjern til det nye entreprenørskapsbygget. På vei til opp brattbakken fra Kibuko mot Luale steilet bilen på grunn av tyngden bak. My armeringsjernet skled av, men opplasting på nytt skjedde uten skade på bilen, foreløpig.

 

Lastebilen i sving igjen

20191220 Lastebilden Kibuko

Lastebilden er reparert og lesser av murstein ved Kibuko.

Etter intenst reparasjonsarbeid er lastebilen i full sving igjen. Første tur til Mgeta med murstein til bygging av lærerboliger Kibuko barneskole skjedde 19. november. På bildet under ser vi lastebilen lesse av murstein ved Kibuko den 20. november. De påfølgende dager har den fraktet murstein til byggeprosjekter og gjødsel til arealene som er kjøpt og dyrkes opp for å gi inntekter til jentene på internatet ved Tchenzema ungdomsskole. I desember sørget lastebilen for at en avlsokse kom helt inn til fjøset i Luale og fikk bedekket den ene kua før den returnerte til lavlandet.

Publisert i Aktiviteter i Tanzania, Luale internat og utviklingssenter | Merket med , , | Legg igjen en kommentar

Julemarked for prosjektene i Tanzania

Dette galleriet inneholder 7 bilder.

Markedet foregikk i hagen til Marianne og Erling i Ås lørdag 30. november og søndag 1. desember. Drivhuset var fylt med diverse hjemmeproduserte safter, geler og husflidsprodukter samt tekstiler, kurver og kaffe fra Tanzania. Ellers var det loppemarked i et … Les videre

Galleri | Merket med , , , , , | Legg igjen en kommentar

Kaniner er tusenkunstnere i Ulugurufjellene

Visste du at kaninurin kan fungere som økologisk plantevernmiddel til bruk mot insektangrep?

På vei til Bunduki 12. november besøkte en liten delegasjon fra Mgetas venner bonden Nathaniel i Langali. Nathaniel er en gammel bekjent og har vært aktiv geitebonde. Nå har han solgt geitene, plantet avocadotrær og er med i avocadoprosjektet. I tillegg dyrker han mais og bønner. Kaniner er Nathaniels nye husdyr. Han har for tiden 11 kaniner i et hjemmesnekret kaninbur rett utenfor veggen til en bolig på gården.

20191112 Kaninbonden Nathaniel.png

Nathaniel er kaninbonde og dyrker avocadotrær, mais og bønner.

Nathaniel begynte med kaniner for et år siden. Han har solgt 8 kaniner i løpet av året. 11 kaniner gir 1 liter urin pr. dag. Urinen brukes som gjødsel i forholdet 1:10. På studietur til Njombe lenger øst i Tanzania i regi av Solomon lærte bøndene at kaninurin er et effektivt økologisk plantevernmiddel til bruk mot insektangrep. Urinen tynnes ut i forholdet 1 liter urin til 3 liter vann. Nathaniel forteller at plantevernmiddelet fungerer utmerket og at han bruker det i alle planteproduksjoner, både direkte på plantene og som insektsfeller. Han forteller videre at også gjødseleffekten er imponerende.

Nathaniel understreker at kaninene har behov for  å kunne beskytte seg mot sollys. Derfor henger tekstiler foran nettet. Videre tisser alle kaninene på et sted i buret. Under tissestedet har han plassert en avskåret kvadratisk plastbeholder som samler urinen. Delegasjonen fra Mgetas venner, anført av Herfinn, fikk i oppgave av Solomon å bygge et demonstrasjonsbur for kaninhold i Luale.

Her ser du bilder av byggeprosessen:

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Publisert i Aktiviteter i Tanzania | Merket med , , , | Legg igjen en kommentar