Kaffe er hovedsatsing

Under besøkene i Mgeta i februar sto kaffedyrkingen i fokus. Elevene fra Sagavoll plantet kaffe på et jordstykke Kikeo ungdomsskole har kjøpt med støtte fra Hvam videregående skoles solidaritetsaksjon i november 2021. I Bunduki var lærere fra Steinerskolen i Moss og støttespillere og lærere fra Tokke skule i Dalen med på en informasjons- og plantedag for hele dette dalføret. En annen dag lukte de norske gjestene det store kaffefeltet på det såkalte Dalen-jordstykket ved Tchenzema ungdomsskole.

Hver kaffeplante trenger et stort kvadratisk hull i om lag 50 cm dybde som må graves ut. Mineraljorda under det tynne humuslaget skyfles bort før humuslaget blandes med kompostert husdyrgjødsel som plantejord for kaffeplanten. Å fullføre plantingen av en kaffeplante var en skikkelig kraftanstrengelse for elevene fra Sagavoll folkehøgskole
Foreldre til jenter på internatet ved Tchenzema ungdomsskole og lærere fra Tokke skule samarbeider om å luke rundt kaffeplantene på Dalen-jordstykket

Aktiviteten har økt i mars måned. I uke 10 hadde Solomon og vår gode hjelper, Geofrey, pensjonert landbruksrådgiver, opplæring i kaffedyrkning i de fem landsbyene i Bunduki-dalføret, der Maguruwe og Vinile var mest aktive med henholdsvis 94 og 82 deltakere. Fra Bunduki deltok 40, fra Tandari 25 og fra Kibigeri 16. Solomon og Geofrey fikk assistanse fra de paraprofesjonelle bøndene i samvirket Uluguru Green Gold. Dette er bønder som Mgetas venner har gitt opplæring i kaffedyrkning og i veiledning av andre bønder. Elever ved fra videregående utdannelse i landbruk i Dar es Salaam hjalp også til.  

Geofrey underviser om kaffedyrking for bønder fra landsbyen Bunduki
Paraprofesjonelle drøfter dyrkningsteknikker med bønder fra en av landsbyene i et lokalt kaffefelt

I uke 11 kom to lærere/instruktører fra Tanzania Coffee Research Institute (TaCRI) til det levende universitetet i Luale hvor de holdt et 4 dagers kurs i kaffedyrkning for paraprofesjonelle fra de fem underdistriktene Bunduki, Nyandira, Tchenzema, Kikeo og Luale der 16 landsbyer er aktive. TaCRI ser på Mgeta som Tanzaniansk satsingsområde for kaffedyrkning. Kurset satte søkelys på kontroll av skadedyr og insekter samt på dyrkningsteknikker som sikrer høy kvalitet på kaffen. De paraprofesjonelle har ansvar for opplæringen i sine landsbyer og grender.

Undervisningen inne foregikk i den store salen i det levende universitetet. Salen er både spisesal for jentene på internatet, sted for leksearbeid og kurslokale. TaCRI legger vekt på praktiske instruksjoner, her metoder for insektfangst
Instruksjonene i felt hadde fokus på å lære gode dyrkningsteknikker. De paraprofesjonelle sa til Solomon i etterkant at de hadde 100 % læringsutbytte av kurset. Vanskelig å få til en høyere prosent.

Mer enn 600 bønder fra de 16 landsbyene deltar nå i kaffeprosjektet. I skrivende stund forteller Solomon på WhatsApp at han planlegger å få med 4 nye landsbyer i løpet av de to neste ukene. De to siste årene er det plantet 60 000 nye kaffeplanter i Mgeta. I løpet av regntiden fra mars til mai plantes 50 000 nye planter. Med tilstrekkelige innsatsmidler og gode dyrkningsteknikker gir en plante 2-5 kg kaffe etter få år. Mgetas venner ønsker å få fart på avlingene, og vil la bøndene få låne innsatsmidler fra Mgetas Orphan Eduction Foundation gjennom forhåndssalg av avlingen til foreningen. For å kjøpe innsatsmidler å låne bort til bøndene trenger vi kapital. For å skaffe kapital har vi tatt med 150 kg kaffe fra Mgeta som vi trenger å brenne for deretter å selge i gavepakker à 250 g. Kaffen vil fordeles til venner og støttespillere for salg så snart vi finner noen som kan brenne den og så får pakket kaffen.  

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania, Entreprenørskap. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s