Om oss

Solomon og Erling

Solomon og Erling i kjent stil

De to første vennene i foreningen, Solomon og Erling, traff hverandre sommeren 2006, da Solomon var tolk under Erlings feltarbeid om geitebønder i Mgeta, et prosjekt ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). De fant raskt sammen i interessen for å forstå geitebøndenes liv og virke, og også i felles engasjement for å forbedre levekårene til geitebøndene og deres familier ved å finne konkrete løsninger på kartlagte utfordringer. I 2010 utviklet de 4G, Gamle Gutter Gir Geiter, der gubber over 50 kunne støtte en foreldreløs ungdom med å gi en geitekilling, materialer til å bygge fjøs og opplæring i geitehold.

Ahmad, Bosco og Sigrid

Athman, Bosco og Sigrid

I 2011 ble Sigrid, Erlings kollega ved lærerutdanningen ved NMBU, med til Mgeta og sørget for at igangsatte prosjekter og tiltak ble gjenstand for aksjonsforskning. Samme år fikk Sigrid og Erling tilslag på et forskningsprosjekt i Mgeta som har undersøkt landbruk som arena for læring i grunnskolen. Athman Kyaruzi Ahmad fra Sokoine landbruksuniversitet i Morogoro har utført sin doktorgrad i dette prosjektet med Sigrid og Erling som veiledere.

Helene med promoteringsevent for geiteyoghurt i bakgrunnen

Helene med promoteringsevent for geiteyoghurt i bakgrunnen

Cecilie med noen av ungommene (Mary og Happy) som har fått geiter

Cecilie med noen av ungdommene (Mary og Happy) som har fått geiter

Linn i møte med skolebarna

Linn i møte med skolebarna

Helene og Cecilie knyttet bånd til prosjektene fra 2011 av da de var Fredskorpsarbeidere og arbeidet med melkesenteret Twawose og deres etablering av skoleyoghurt til barneskoler i Mgeta. Helene fulgte opp prosjektet gjennom kontakt med norske donorer og i sine videre studier ved NMBU. Cecilie kartla og dokumenterte dessuten de foreldreløse geitebøndenes bakgrunn og situasjon. Linn fattet interesse for en av barneskolene under en studietur i 2013, og har jobbet med skoleutvikling og etablering av skolematordninger.

Vår felles interesse for å samarbeide med og støtte mennesker i Mgeta har ført oss sammen, og den frivillige virksomheten og prosjekter som støtter lokalbefolkningen og sårbare grupper har vokst fram parallelt med forskningsprosjektene.

I løpet av de siste årene har vi fått mange støttespillere i Norge, fra enkeltpersoner over hele landet til flere skoler og Cultura Bank. De første enkelttiltakene er utvidet til å omfatte utviklingsprosjekter for lokalsamfunnene, for eksempel de tre internatene, bolig for helseansatte i Luale, kaffedyrking i stadig flere landsbyer og prosjekter til støtte for småbarnsmødre. Prosjektene er fremdeles drevet fram og basert på frivillig virksomhet. Solomon og andre, unge medarbeidere er støttet av egne givere og reduserer ikke bidragene til prosjektene som går 100 % til konkrete tiltak. Høsten 2022 har vi også kjøpt inn en trygg Nissan Patrol for ferdsel og transport i fjellene.

Pionerperioden med få ildsjeler og enkeltprosjekter fungerte bra uten formell organisering av det frivillige arbeidet. Framveksten av utviklingsprosjekter som omfatter stadig større deler av Mgeta førte til opprettelsen av foreningen Mgetas venner i november 2015. 7 år har gått, og mye av foreningens virksomhet i Norge skjer også i dag omkring kjøkkenbordet i Måltrostveien i Ås. Nå har yngre krefter i foreningen tatt et viktig og påkrevd initiativ for å utvikle en mer bærekraftig organisasjon av virksomheten i Mgetas venner. Hvis du kan tenke deg å delta i foreningens virksomhet, send gjerne epost til mgetasfriends@gmail.com.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s