Det levende universitet i Luale er tatt i bruk

To grupper fra Norge har besøkt Mgeta i januar og februar. Besøkene satte fart på fullføringen av beboelsesdelen i det levende universitetet i Luale. Innendørs vegger ble malt og senger montert i det første gruppe med elever og lærer fra safarilinjen på Sagavoll folkehøgskole kom 25. januar. Beboelsesdelen er selvfølgelig ikke bare for norske og andre utenlandske gjester, men skal brukes i kurs og opplæring av lokalbefolkningen i Mgeta, først og fremst rettet mot næringsutvikling.

Montering av køyesenger og innsetting av madrasser i det gjestene fra Norge kom til Luale

Beboelsesdelen har 10 soverom, både rom for 4 med køyesenger, rom med to enkeltsenger og rom med dobbeltsenger. Sengeoppsettet i rommene endres etter behov. Ulike senger demonteres og settes opp ut fra behovene i gruppa som kommer. Litt forskjellige soveromsbevegelser enn hva vi er vant med… Solomon var svært opptatt av at våtrommene skulle være gjenkjennelige for de vestlige gjestene. Tre av soverommene har eget toalett, og beboelsesdelen har også to felles toaletter med dusj.        

Dobbeltseng i ett av soverommene. Erling har med sommerdyne fra Norge for å sikre god søvn
Luksus med sittetoaletter i Mgeta, men kan være viktig for noen gjester.

I det felles oppholdsrommet er det langbord hvor måltidene serveres og samtaler og sosial samhandling skjer. Den andre gruppen som var i Mgeta i uke 7 og 8 besto av to birøktere med familier. Birøkterne er også lærerstudenter som skal ha utenlandspraksis på Kikeo ungdomsskole neste år. I tillegg deltok lærere fra Steinerskolen i Moss samt lærere fra Tokke skule i Dalen med flere støttespillere. Steinerskolen i Moss og Tokke skule er begge vennskapsskoler til skoler i Mgeta. Mot slutten av oppholdet var alle samlet i Luale.

Steinerskolelærerne fra Moss og lærere og støttespillere fra Dalen spiser frokost i oppholdsrommet

Under oppholdsrommene er det fire rom på ca. 35 kvadratmeter hver for utvikling og verdiskaping. Karl Kristian Jensen satte i gang produksjon av ovnene han har utviklet i det ene rommet, mens birøkterne lagde bikuber i et annet rom. To av rommene ble flislagt i februar. I rommene vil også foredling av kaffe og andre utviklingsprosjekter kunne foregå.

Jonny laget bikuber. Etter Jonny dro fortsetter lokal snekkere å produsere kubene. Sammen med Ragnar og lokale birøktere fanget Jonny et bifolk til kuben. Samarbeidet om produksjon av honning fortsetter når Jonny og Ragnar skal ha praksis som lærerstudenter på ungdomsskolen i januar 2023.
Karl bygde ovnen av elementer av lokal leire som han brant i mursteinsovn og så satte sammen. Ovnen har to kamre og kan baseres på småved. Bortsett fra stålbåndet og en enkel metallinnsats mellom de to brennkamrene er materialene lokale. Karl har også bygd piperør av leire som leder røyken ut av kjøkkenet. Ovnen, som effektivt utnytter brennverdien i veden og ikke slipper skadelig røyk ut i kjøkkenet, kan erstatte tresteinsbålet i lokale hushold. Emmanuel, Alfred og Dimo fra Mgeta fikk opplæring av Karl og fortsetter produksjonen av ovnene

Fullføringen og bruken av det levende universitetet markerer inngangen til en ny fase i prosjektene i Mgeta. Mgetas venner og Mgeta Orphan Education Foundation, søsterorganisasjonen i Mgeta, har fått egne lokaler for besøk, kurs, overnatting og verdiskaping. Virksomheten har fått et ansikt, et sted og også et hjerte som pulserer for alle virksomhetene. Dette lover godt for utviklingen i tiden som kommer.       

Verandaen utenfor oppholdsrommet gir storslagen utsikt over Uluguru-fjellene i ettermiddagssolen, især etter trærne i forkant ble hugget ned. Vi håper at de gode samtalene og utsikten også gir innsikt. Hensikten med virksomheten er å samarbeide med fjellfolket for å bedre mulighetene deres til å styrke levevilkårene sine.
Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s