Prosjektene for småbarnsmødre er i utvikling

Pandemien slipper taket slik at det igjen er mulig å reise til Tanzania og Mgeta. I slutten av januar traff safarilinjen fra Sagavoll folkehøgskole på småbarnsmødrene som samlet seg på markedsdagen i Nyandira. Mødrene fortalte at barnas beste er motivasjonen deres for å utvikle prosjekter: nok og næringsrik mat, gode klær, trygghet samt god opplæring og utdannelse. For å få dette til trenger mødrene selv utdannelse og opplæring i inntektsbringende prosjekter. De ønsker også å etablere en barnehage for småbarna for å kunne gi dem opplæring, oppdragelse og næringsrik mat.

Småbarnsmødrene i ivrig samtale om muligheter for å skape inntekter under møte på markedsdagen

I løpet av året som gikk har alle mødrene lært seg å lese og å skrive. I et næringsprosjekt har de tjent penger på å produsere såpe. Et annet prosjekt knyttet til produksjon av chilipepper var mindre vellykket. Mødrene har dessuten prøvd seg på og fått opplæring i produksjon av kyllinger. Gruppen på mellom 20 og 30 småbarnsmødre virker velorganisert og driver prosjektene selv med veiledning av Solomon og pengestøtte fra Mgetas venner.

Nå vil mødrene lage sin egen mikrofinansbank, slik at de kan låne ut penger til medlemmer som i perioder trenger midler til drift av prosjektene, for eksempel før innhøsting da kapitalen ligger i avlingen som ennå ikke er høstet og solgt. Lommeboka er ofte tom på de tider. Mødrene ønsket også å lære seg å lage pledd. En annen ide var å lære seg å foredle kumelk, da flere har begynt å holde kyr i Mgeta, først og fremst for kjøttproduksjon og få verdifull gjødsel til dyrkingen av kaffe. 

En av mødrenes ideer er å lage pledd for lokalt marked og utenfor Mgeta. De skjønner det er kaldt i Norge

Under møtet med safarilinjen fra Sagavoll kom det opp flere ideer som ble bifalt av mødrene, blant annet kurvfletting og perling av armbånd samt produksjon av vesker ved gjenbruk av sementsekker. Mikrofinansen kan sørge for at kvinnene kan bekoste medisiner til kyllinger og andre husdyr når det er trangt med kontanter. Kvinnene ønsket også å lære mer om foring, stell og avl av kaniner. Kaninkjøtt er godt og næringsrikt, og urinen fra kaniner kan både brukes som gjødsel og organisk plantevernmiddel.   

Prosjektene for småbarnsmødre synliggjør betydningen av hjelp til selvhjelp. Det er nok av livskraft, humor og innsatsvilje i denne gruppen, men, som kjent, ikke mulig å dra seg selv opp etter håret. Kapital og kunnskap om inntektsbringende prosjekter og markeder kan bygge grunnlag for å greie seg selv, men først etter prøving og feiling. Tålmodighet og utholdenhet er nødvendig for å komme fram til prosjekter som fungerer.   

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania, Entreprenørskap. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s