Årsmelding for Mgetas venner 2021

Mens koronaepidemien har bølget med store konsekvenser for samfunnslivet i Norge, har hverdagslivet og aktivitetene i Mgeta fortsatt for fullt i hele 2021. Norske vennskapsskoler og støttespillere har, på tross av stadige nedstengninger i Norge, stått for omfattende innsats, især gjennom senhøsten da det norske samfunnet var åpent. Hvam videregående skole, Tokke skule og Steinerskolen i Moss hadde store solidaritetsaksjoner i oktober og november, og venner i Dalen i Telemark arrangerte julemarked første helgen i desember. Aksjonene har gitt betydelige inntekter. Mgetas venner har også fått støtte fra Norsk Tjenestemannslags avdeling på Universitetet i Ås, samt en gave fra Sagavoll folkehøgskole. Et dusin elever med lærer ved safarilinjen fra Sagavoll skal reise til Mgeta i slutten av januar 2022 sammen med Erling om det fortsatt er tillatt å reise.

Senteret for inntektsskapende virksomhet ligger like foran internatet i Luale

Byggingen av Det Levende Universitetet, senteret for inntektsskapende virksomhet i Luale, har tatt tid. Flere innsamlinger ved folkefinansiering via Culturaflokk og Cultura Bank førte til at fundamentet og deler av vegger og reisverk var klart i begynnelsen av 2021. Enkeltgaver vinteren 2021 satte fart på byggverket. Nå gjenstår bare senger, madrasser, møbler i oppholdsrom, servanter og armatur i toaletter og vaskerom, noen dører og finish med slemming og muring i verdiskapingsrommene i underetasjen. Fram til 31. desember har Mgetas venner ny innsamling gjennom Culturaflokk. Du kan støtte aksjonen ved å gå inn på lenken fnd.uz/mgetas_venner, og slik bidra slik at vi kan nå målet og ferdigstille Det levende universitetet, som blir samlingssted for prosjekter, opplæring og utvikling.

Internat gir jenter fra utkantlandsbyene mulighet til å gå på ungdomsskolen

I desember bodde til sammen 135 jenter på internatene ved ungdomsskolene i Bunduki, Tchenzema og Luale, hvorav ca. 40 jenter får støtte til mat og nødvendighetsartikler fra vennskapsskoler og enkeltpersoner i Norge. På grunnlag av årets aksjoner vil mer enn 70 jenter få støtte neste år. Mer enn 170 jenter vil da bo på internatene. Målet er at jentene skal betale for seg gjennom arbeid med dyrking av kaffe, avocado og macadamia på arealer ved internatene, men det tar tid før avlingene blir store nok. Jentene som får støtte velges av landsbyrådene der de bor ut fra deres grad av sårbarhet og hvor skoleinteresserte de er.  

Møte med lokale veiledere i juni 2021. Oversikten viste utplanting av mer enn 40.000 kaffeplanter, 4000 avocadoplanter og 500 macadamiatrær i landsbyene og grendene veilederne kommer fra.

Kaffeproduksjonen beveger seg foreløpig langsomt med en avling på 1 tonn i 2021. I hele Mgeta er 60000 planter utplantet, og forventet avling er mellom 2 og 5 kg for hver plante. Vi kan derfor forvente en avling på om lag 120 tonn dersom produksjonen skjer på god nok måte. Utfordringene er utilstrekkelig gjødsling, sure jordtyper, avrenning fra og av det fruktbare laget av matjorda, sykdommer og innsektangrep på kaffeplantene og manglende luking/rydding rundt plantene. Skal det bli størrelse på avlingene, er det nødvendig å utvikle praksis som møter de nevnte utfordringene. Derfor vil formidling av forbedret praksis være sentralt i 2022 der våre utdannede hjelpere Unesmo og Emmanuel samt de lokale, paraprofesjonelle veilederne får viktige roller. Flere av bøndene har allerede begynt med kyr for å få gjødsel til kaffeproduksjonen. Produksjonen av avocado og macadamianøtter er også i langsom fremgang, med lokalt oppal av avocadofrøplanter i Mgeta for salg i og utenfor fjellområdet samt økende avlinger av macadamia, spesielt i landsbyen Lukunguni.

Lese- og skriveopplæring for småbarnsmødre. Læreren er fra landsbyen og har tatt ungdomsskolen i Tchenzema. Hun er meget dyktig og respektert. Videregående skole og universitet trenger ikke være nødvendig.

Prosjektet for småbarnsmødre har også pågått for fullt i 2021. Produksjonen av såpe har fortsatt og gitt inntekter, mens prosjektet med å dyrke små paprika og chili ikke var vellykket. Det er litt over 20 aktive kvinner i prosjektet, og hver av dem har fått 5 kyllinger for å starte kyllingproduksjon. Opplæringen i å lese og skrive avsluttes i 2021, men vil startes på nytt i 2022. Den vil knyttes opp mot utfylling av skjemaer og det å kunne skrive og lese informasjon, som er nyttig i kvinnenes hverdag.

Karl Kristian Jensen underviser lokale ungdommer i å lage leirovner og leirpiper på utvendig platting i Nyandira. I januar 2022 er han tilbake for å igangsette opplæring og produksjon av forbedrete ovner innendørs i det nye senteret i Luale.

Vi gleder oss til fornyet innsats og møter med befolkningen i Mgeta i 2022.

I februar vil birøktere, lærere fra Steinerskolen i Moss og Tokke skule samt venner fra Dalen reise til Mgeta for å møte lokalbefolkningen og delta i og utvikle prosjekter. Støtten fra Norge gjør at Kikeo ungdomsskole er i ferd med å bli en av få ungdomsskoler med landbruksfordypning i Tanzania. I januar og februar skal de norske besøkende være med å plante kaffe både på Kikeo og Bunduki ungdomsskoler. Nye turer blir arrangert til høsten. Virksomheten er i full fart og økende. Vi takker for all støtte i 2021, og vil avholde utsatt årsmøte, på grunn av koronapandemien, i første halvår i 2022         

Dette innlegget ble publisert i Årsrapport og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s