Årsmelding for Mgetas venner 2022

I januar 2022 kom en norsk vennegruppe  til Luale og Mgeta for første gang siden februar 2020. Pandemien la ikke lenger begrensninger på innreise til Tanzania. Da vennene kom fram, var det hektisk aktivitet i det nye senteret til venstre. Veggene ble malt og sengene montert. Solomon fraktet de siste madrassene opp fra Morogoro natterstid, i uopphørlig arbeid døgnet rundt som vanlig.

Frokost med livlige samtaler i oppholdsrommet før dagens aktiviteter.

Senteret har 10 store soverom, fem rom med dobbeltsenger, fem med to køyesenger.

Emmanuel forklarer hvordan ovnen Karl har utviklet og konstruert fungerer for en gruppe med deltakere fra alle landsbyene i Mgeta. Elementene til ovnene formes av lokal leire i et entreprenørskapsrom i senterets kjeller. Utenfor brennes elementene i en ordinær mursteinsovn før de settes sammen som bildet viser. Ovnene kan fyres med småkvist og sparer skog, er mer effektive enn tresteinsbålet og fører røyken ut av huset i pipe. Om lag 3 millioner mennesker dør årlig av røykskader fra matbålene i Asia, Afrika og Sør-Amerika. Karls ovn kan være en løsning.

Åpningen av det nye senteret er et vendepunkt for samarbeidet mellom venneforeningene i Norge og Tanzania og lokalbefolkningen. Senteret samler og fokuserer prosjekter og virksomheter. Her bor de besøkende. Senteret driver med opplæring og næringsutvikling og er stedet for lokale møter og møter med delegasjoner fra distriktsmyndigheter, Tanzanias kaffeorganisasjon, andre næringsorganisasjoner og høyere utdanning. Forsøksfeltet ligger i nærheten. Virksomhetene er samlet omkring senteret. «Det levende universitetet» er ikke lenger en drøm, men vokser fram som virkelighet.

Elever fra barneskolen i Lukunguni rydder jord for å så mais

I 2022 er flere nye skoleprosjekter igangsatt.  Barneskolen i Lukunguni, en av de mest fjerntliggende landsbyene i Mgeta, hadde i begynnelsen av året 2 lærere og 350 elever. En vennegruppe fra Dalen sørget for 2 ekstra lærere og innkjøp av mais til skolemat. En bærebjelke for prosjektene i Mgeta er hjelp til selvhjelp. Som motytelse for støtten til skolemat, forpliktet skolen og lokalsamfunnet seg til å dyrke egen mais for bruk til skolemat etter neste innhøsting.

Uten mat og drikke, duger helten ikke. De fleste barna får ikke frokost hjemme om morgenen og drar fra skolen etter et par timer for å finne mat. Skoleresultatene blir deretter. Derfor er barna dypt konsentrert om inntaket av skolemåltidet i Lukunguni

 

 

 

 

 

 

 

 I januar, rett etter det ble lettet på reiserestriksjonene, besøkte 14 elever samt lærer fra safarilinjen på Sagavoll folkehøgskole Luale og Mgeta for første gang. I november kom neste kull med 22 elever på besøk til senteret. Etter første besøk bestemte Sagavoll folkehøgskole seg for å støtte skolemat til de 700 elevene på Luale barneskole. Når neste kull med elever var på besøk i november, var matlagingen i full gang organisert av foreldreutvalget på skolen.

Foreldrene ved Luale barneskole har organisert seg i grupper for å fordele arbeidet med å lage skolemat, her ugali – maisgrøt. En elev fra Sagavoll bidrar ivrig med å røre i kjempegryta

Sagavollelevene tok et viktig skritt for å komme nærmere lokalbefolkningen i november. Elevene bodde to og to sammen med bønder og familiene deres i hvert sitt småbrukerhushold i et døgn.

 

 

 

 

 

 

 

Tidlig i oktober besøkte også elever og en lærer fra Hvam videregående skole Luale. Gruppen satte blant annet i gang et biokullprosjekt på Kikeo ungdomsskole. Solidaritetprosjektene drevet av elever og lærere ved Hvam videregående skole, Steinerskolen i Moss og Tokke skule bidrar til at ca. 130 jenter, for 1.500,- pr. jente og skoleår, kan bo på internatene ved Kikeo, Tzenchema og Kikeo ungdomsskoler i Mgeta. Prosjektene til vennskapsskolene er forutsetningen for at disse jentene får utdannelse og løfter også framtidshåpet i Mgeta. Kikeo ungdomsskole lå i alle år som nr. 25 eller 26 i samlet karakterresultat av de 26 ungdomsskolene i distriktet. Etter internatet ble bygget, har skolen gradvis klatret på resultatlista. I år ble skolen nr. 4, ganske overraskende, da skolen konkurrerer med byskoler med langt flere ressurser. Jentene som bor på internatet i Luale skåret høyest. Ikke rart at elevene på Hvam videregående skole vil prioritere støtte til et gutteinternat i Luale i årene som kommer.  

På internatet gir solcellepanel kveldslys. Jentene slipper hjemmeplikter og å gå den lange veien mellom hjemmet og skolen. De kan konsentrere seg om skolearbeidet.

Det er lov å være ungjente på internatet. Det er tid og rom til jentesamtaler, fnis og alvor. Utenfor forventes dydig atferd og å følge opp pliktene som kvinne i familien.

 

 

 

 

 

 

 

Vennskapsskolene har også støttet kjøp av dyrkningsarealer ved de tre internatene. Kikeo ungdomsskole jobber for å bli en ungdomskole med landbruksfordypning. Med finansiell støtte fra solidaritetsarbeidet til elevene ved Hvam videregående skole har skolen kjøpt opp betydelige arealer som er tilplantet med kaffe. Elevene fikk først opplæring i dyrking av kaffe og dannet deretter små grupper med ansvar for delfelter med kaffeplanter. De forteller at de lærer bort tilegnede kunnskaper og ferdigheter til foreldrene. Mer enn 700 bønder i 20 av landsbyene i Mgeta er organisert i kaffedyrkning etablert av Mgetas venner og Mgeta Orphan Education Foundation, søsterforeningen i Mgeta der Solomon er leder. Årsinntekten fra salg av mais og bønner er ofte i overkant av 100 kroner for et småbrukerhushold. Salg av 4 kg kaffe gir også 100 kroner med dagens kaffepris. Vi erfarer velstandsøkning blant kaffebøndene.

Elevene på Kikeo ungdomsskole hakker dype hull som de fyller med fruktbar kompostert jord før de planter kaffe. Elevene kommer fra 7 omkringliggende landsbyer, ofte opp til 3 timers gange fra skolen. De sprer kunnskaper og ferdigheter til landsbyene sine i helger og ferier. Ungdomsskolen, som er nabo til Det levende universitetet, blir både arena for kaffedyrking og utløser av kunnskapsspredning.

Norske venner i  samarbeid med lokale kvinner om å luke mellom kaffeplantene på Dalen-feltet.

 

 

 

 

 

 

 

Mgetas venner og Mgeta Orphan Education fortsetter fremdeles med støtte til småbarnsmødre, blant annet kyllingproduksjon. Dessuten støttes geite- og storfehold og produksjon av avocado og macadamia. Kaffe er likevel hovedsatsing. I januar 2023 oppretter organisasjonene en 3-årig praktisk orientert utdanning av profesjonelle kaffedyrkere og veiledere fra senteret i Luale, Det levende universitetet. Støtten fra vennskapsskolene i Norge som fører til at jentene kan bo på internatene fortsetter også i 2023. Vi trenger givere slik at flere jenter kan få dette tilbudet, 1.500,- for en jente ett år.

Samarbeid mellom lokalbefolkning og elever fra Sagavoll folkehøgskole om å lage grunnmuren til leilighetsbygg for lege og to sykepleiere i Luale

I Luale startes oppføring av leiligheter for lege og to sykepleiere ved helsesenteret med støtte fra kvinnelosjen i Odd Fellow i Tønsberg. Uten bolig er de ansatte for det meste i Morogoro, to timers kjøretur fra helsesenteret og lokalbefolkningen som har behov for helsehjelp. I 2023 utbygges også produksjon og installasjon av Karls ovner i private hushold og institusjoner i Mgeta. Steinerskolen i Moss bidrar til at skolen i Bunduki får vann. Studenter fra praktisk pedagogisk utdanning igangsetter et prosjekt knyttet til birøkt i sin utenlandspraksis.

Mgetas venner arrangerte 19. desember et seminar på Ås med om lag 20 venner til stede. Referat fra seminaret blir lagt ut på nettsiden rett over nyttår. Videre organisering av Mgetas venner, utvikling av verdikjede for kaffe, skole- og institusjonsprosjekter og honning- og ovnsprosjektene var sentrale tema som ble drøftet og vil bli ført videre. 

Mye har skjedd i år, enda mer vil skje neste år. Tusen takk for all støtte og innsats fra venner, skoler og andre institusjoner. I desember har mange støttespillere bidratt med salg og kjøp av solidaritetskaffe, en kaffe fri for profittkapitalistisk bismak, som nå også smaker bedre og bedre med nye sorter Arabica og forbedret dyrkning og foredling.

Støtten vi får er en forutsetning for all virksomhet, og vi trenger enda flere støttespillere.

Godt nytt år!

 

Dette innlegget ble publisert i Årsrapport. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s