Lukunguni – oppfølging etter støtte fra Mgetas venner

Bøndene vil tilegne seg kunnskaper og ferdigheter i å dyrke kaffe, men mangler såbønner til planteskolene. Mgetas venner skal sørge for flere såbønner.

I mars støttet Mgetas venner med materialer til reparasjon av geitefjøs, mais og bønner til skolemat og lønn og losji til to nye lærere ved barneskolen i bygda. Solomon mener  støtten vår bør rettes mot bygder med aktiv lokalbefolkning. Bøndene i Lukunguni vil legge om til økologisk drift og har etablert planteskoler for oppal av kaffeplanter.

Foreldrene til elevene i Lukunguni ønsker å bidra med lønn til flere lærere. Utfordringen er at de bare har penger til de aller nødvendigste varene for livsoppholdet sitt.

Nylig møtte Solomon foreldreutvalget ved barneskolen, som selvfølgelig setter pris på støtten fra Mgetas venner til skolemat, geitefjøs og lærere. To lærere i tillegg til de to som er på skolen er meget bra, men ikke nok for å undervise 400 elever på 7 trinn. I møtet drøftet foreldreutvalget og lærerne muligheten for å bidra med økonomisk støtte til lønn og losji for to ekstra nye lærere.

De to nye lærerne i Lukunguni er fornøyde med å bo i de enkle lærerboligene på bildet. De ønsker seg likevel solcellepanel for lys inne og for å kunne lade mobiltelefonene sine

 

 

 

 

 

 

Alfred instruerer i bruk av ovnen Karl Kristian har konstruert. De nye lærerne er fornøyde. Til høyre den lokale entreprenøren Daima, som kanskje tenker på hva de nye ovnene kan bidra med i framtiden

 

 

Etter Karl Kristian Jensen dro fra Luale og verkstedet i det levende universitetet i februar, har Emmanuel og Alfred fortsatt å lage ovner. Lokalbefolkningen i Lukunguni har fått installert to ovner i lærerboligene og på helsestasjonen i landsbyen. Ovnene viser seg å være effektive og å bruke lite ved. Snekkeren og entreprenøren Rasta i Kibaoni har også installert en ovn.

Emmanuels og Alfreds bikuber

Foreløpig har det levende universitetet i Luale fungert over all forventning som arena for skapende, nyttig virksomhet. Prosjektene for ovnsproduksjon og birøkt har fått egnete lokaler, og rommene for overnatting og opphold er stadig bruk bruk i kurs og opplæring. Etter birøkterne Jonny og Ragnar reiste i februar, har Emmanuel og Alfred fortsatt produksjonen av bikuber. Målet er å produsere og utplassere 100 bikuber i 2022. Jonny og Ragnar skal undervise elever på Kikeo ungdomsskole og være i dialog med bønder i lokalsamfunnet om birøkt når de skal ha utenlandspraksis i praktisk pedagogisk utdanning i januar/februar 2023

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s