Nyandiras mødre og nye prosjekter

Nyandiras mødre vil sikre og skape levebrød til familien og seg selv. De ber om hjelp til utdanning og oppstart av inntektsgivende aktiviteter. 

I november besøkte Mgetas venner Ulugurufjellene, deriblant Torunn fra Tokke bygdekvinnelag. Bygdekvinnelaget, med Torunn i spissen, hadde samlet tepper og klær til småbarnsmødre og barna deres fra støttespillere og venner i Dalen i Telemark. Klær og tepper ble godt mottatt. Etter å ha fordelt innholdet til kvinner og barn som kom til senteret hvor Mgetas venner holder til i Nyandira om morgenen 19. november, reiste følget fra Norge til Luale lenger inn i fjellområdet for å besøke og følge opp prosjektene der.

Da reisefølget kom tilbake i kveldingen, sto 121 småbarnsmødre og ventet gjestene fra Norge og Solomon, som er leder for søsterorganisasjonen til Mgetas venner i Mgeta og Ulugurufjellene. Solomon bestemte seg for å arrangere et møte med kvinnene. Han bekreftet overfor kvinnene at han forsto deres behov for barneklær, og ba dem diskutere hvordan de kunne motstå og/eller håndtere vanskene og utfordringene de hadde.

Småbarnsmødre i Nyandira

Solomon arrangerer møte med småbarnsmødrene som har samlet seg utenfor SUA-senteret i Nyandira.

Mødrenes forslag til hvordan de skulle håndtere hverdagens utfordringer:

  • Lære å lage egne klær på nye måter, for eksempel ved å strikke, og å lære å lage enkle produkter for salg eller eget forbruk, for eksempel såpe, for å bedre husholdsøkonomien.
  • Utdanning/læring for småbarn, for eksempel hverdagsferdigheter gjennom å lære å lage enkle bruksgjenstander og leker, å tegne, sosiale ferdigheter, gode måter å leke på osv.
  • Noen kvinner sa at de trengte utdanning, da de verken hadde lært å lese eller å skrive på skolen.
  • Forbedre levebrødet på landsbygda. En kvinne understreket at inntektene fra landbruket er utilstrekkelige. Mange bønder har ikke råd til å kjøpe gode såfrø. Selv de som har råd til å kjøpe frø av god kvalitet, får ikke tilfredsstillende overskudd når de selger avlingen på det lokale markedet ut fra kostnadene ved kjøp av innsatsmidler og arbeidsinnsats i produksjonen. Situasjonen skaper en spiral av økonomisk håpløshet. Derfor ba hun om en arena for diskusjon om hvordan kvinnene kan finne andre inntektsgivende aktiviteter med større overskudd knyttet til investering av tid, penger og innsats.
  • En annen kvinne sa at hun visste om de nye prosjektene innen skogslandbruk (kaffe, avocado og macadamianøtter), men ba om opplæring i prosjekter innen husdyrhold som kan gi inntekter på kort sikt, som oppdrett av kylling og kaniner.
  • I lys av situasjonen med mer enn 100 kvinner som ventet på barneklær, foreslo en av kvinnene at vi skulle levere neste levering av klær til den lokale helsestasjonen slik at de kan dele ut klærne til dem som trenger det mest. Mange familier og kvinner har ikke mulighet til å kjøpe babyklær. De ansatte på helsestasjonen kjenner godt de lokale forholdene og kan velge hvem som trenger klærne mest.

Alle kvinnene fikk en liten sum penger og navnene deres ble notert ned. Kvinnene skal kalles inn til nytt møte for å klargjøre behovene nærmere.

Nye muligheter

Mgetas venner har nå tatt kontakt med Alois. Han var en av de aller svakeste stilte av de første foreldreløse geitebøndene. Sammen med to yngre søsken fant han ly hver natt på nye steder da begge foreldrene var døde og søsknene ikke hadde noen andre slektninger som kunne ta seg av dem. Søsknene levde av å stjele avling fra bøndene og var ikke veldig populære i landsbyen Tchenzema i Ulugurufjellene. Gjennom geita fant Alois fotfeste og tok eksamen på ungdomsskolen. Som en av få fra Mgeta har han nå tatt studiespesialiserende utdanning etter ungdomsskolen og også gjort ferdig bachelor i pedagogikk fra universitetet i Dar es Salaam. Mgetas venner håper å engasjere Alois som lærer for småbarnsmødrene som er analfabeter.

Solomon planlegger også å kjøpe en rugemaskin med støtte fra Mgetas venner for at kvinnene skal kunne begynne med kylling- og eggproduksjon. Han ser for seg at Happy, lederen for sygruppa, kan være koordinator for dette prosjektet.

Vi avventer valg av tiltak til Solomon har arrangert møte med småbarnsmødrene.

Støtt Mgetas venner og deres prosjekter i Ulugurufjellene.

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

1 svar til Nyandiras mødre og nye prosjekter

  1. Tilbaketråkk: Ny kvinnegruppe i Nyandira | Mgetas venner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s