Kaffebøndene i Mgeta leverer kvalitet

Våren 2018 fikk Mgetas venner fraktet hjem de første 50 kiloene med høykvalitetskaffe fra bønder i Luale. Kaffeekspert Tim Wendelboe hjalp med å brenne kaffen. Den ble solgt i fargerike, håndsydde poser laget av kvinner i Mgeta. Inntektene fra salget har blitt kanalisert tilbake igjen i kaffeprosjektet. Kvaliteten på kaffen er høy, og bøndene i Luale er glade for å se at kaffen nå begynner å bli god nok til at den kan nå opp i et internasjonalt marked.

IMG_5831

Vi fortsetter samarbeide med bøndene i Luale, men utvider nå til Tchenzema og Kododo. I oktober holder Solomon kurs i samarbeid med tanzanianske ekseperter, for rundt 400 småbønder. Bøndene skal trenes opp i bedre metoder for innhøsting, fermentering, tørking og lagring av kaffen. I tillegg får bøndene nye kaffe-kultivarer med bedre motstandsdyktighet mot plantesykdommer. Kvalitet og mengde avling skal også forbedres med bedre jord- og planteskjøtsel. Finansieringen av opplæring, utstyr og drift av små planteskoler kommer blant annet fra overskudd fra salget av kaffe i Norge.

Arbeidet med å styrke bøndenes kompetanse i jordforbedring, skjøtsel og forbedring gjør at prosjektet raskt vil skaleres opp og gi mange tonn kaffe av eksportkvalitet. Representanter fra Tanzania Coffee Board er interessert i kaffeprosjektet. De ble positivt overrasket over å se den høye kvaliteten på kaffen da de var på besøk i oktober. Området har vært lavt prioritert. Støtte fra myndighetene er viktig for den langsiktige bærekraften i prosjektet. Vi er i kontakt med eksportører og importører. Allerede neste år kan foreningen av kaffebønder i Mgeta være igang med eksport av kaffe.

IMG_5843

I Tanzania får alle leddene i verdikjeden, produsenter, foredlere og produsenter av kaffeposer, god lønn. I første omgang er det viktig å investere overskuddet fra kaffesalget i Norge i nye og forbedrete kaffeplanter og utstyr som kan sikre høy kvalitet i produksjonen, og økte inntekter for bøndene. På sikt er målet at aktører fra hele verdikjeden skal møtes og bestemme i felleskap hva overskuddet av kaffesalget skal brukes til i lokalsamfunnet.

I månedsskiftet november/desember håper vi kaffen er klar for salg. Vi håper du vil være med å bidra til prosjekter i Mgeta. – Du vil smake resultatet av kvaliteten i arbeidet til bøndene i Mgeta!

IMG_5835

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s