Kurs i bærekraftige landbruksteknikker

Mgetas venner har i desember arrangert et to ukers kurs i bærekraftig landbrukspraksis for utvalgte bønder fra Luale. Meningen er at bøndene skal kunne gå foran som gode eksempler, og lære opp sine naboer og venner i landsbyene der de kommer fra.

b88eb128-6301-4fc2-ac91-e6276e5c151b

Stell av macadamia læres gjennom teori, praksis i felt, og gruppearbeid.

Etterhvert som sprøytemidler og kunstgjødsel blir lettere tilgjengelig for tanzanianske bønder, er det også et økende behov for å lære om hvordan landbruket kan gjøres mer miljø- og menneskevennlig. I løpet av de to ukene workshopen varte, fikk bøndene lære gjennom praksis hvordan å lage kompost, biokull og økologiske insektmidler.

45306926-a54f-4a52-b106-ea34c8db2ef3

Det kan være arbeidskrevende å lage god kompost, men det kan være en god løsning i det intensive jordbruket i Ulugurufjellene.

Mgetas venner er igang med å etablere planteskoler for avocado, macadamia og kaffe. Mange tusen planter er fordelt til bønder. Det viktig å gi opplæring i bærekraftige måter å øke avling og kvalitet på produktene. Kompost, biokull og økologiske insektmidler kan bidra til tettere næringskretsløp på gårdene i Mgeta, samtidig som de kan gjøre produkter herfra attraktive i lokale og internasjonale markeder.

c16fa81b-08fc-4a27-a19d-def3bbb78c38

Lokale myndigheter sammen med deltakerene på kurset. De støtter initiativer for å bygge lokal kompetanse og næringsaktivitet.

Tidligere i år har Mgetas venner støttet yngre bønder slik at de kunne være 3 måneder i opplæring i avokado-stell i Mbeya. En av disse delte av sine erfaringer fra teori og praksis om stell av avokado.

38eee0da-06c4-43dd-aa29-56ed64be76bf

Ung bonde deler erfaringer om avokado fra studieopphold i Mbeya.

Mange unge flytter fra Mgeta fordi det er få muligheter for utdannelse, arbeid og inntekt der. Gjennom å inkludere ungdommer i kurs og prosjekter ønsker Mgetas venner å bidra til at det skapes nye muligheter som bygger på den ressursen disse unge er.

51554227-a499-4a44-9838-6dd92c735730

Ungdommer fra Maguruwe og Bunduki deltok også, og kan bidra til at kunnskapen deles videre der. Merk logoen med varemerket for produktene fra Mgeta-prosjektene: Uluguru Green Gold til høyre på T-skjortene. Skikkelig status å være veileder for andre bønder med denne T-skjorten.

Logo for kaffe, avocado og macadamia knyttet til varemerket vårt, Uluguru Green Gold

 

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s