Kaniner er tusenkunstnere i Ulugurufjellene

Visste du at kaninurin kan fungere som økologisk plantevernmiddel til bruk mot insektangrep?

På vei til Bunduki 12. november besøkte en liten delegasjon fra Mgetas venner bonden Nathaniel i Langali. Nathaniel er en gammel bekjent og har vært aktiv geitebonde. Nå har han solgt geitene, plantet avocadotrær og er med i avocadoprosjektet. I tillegg dyrker han mais og bønner. Kaniner er Nathaniels nye husdyr. Han har for tiden 11 kaniner i et hjemmesnekret kaninbur rett utenfor veggen til en bolig på gården.

20191112 Kaninbonden Nathaniel.png

Nathaniel er kaninbonde og dyrker avocadotrær, mais og bønner.

Nathaniel begynte med kaniner for et år siden. Han har solgt 8 kaniner i løpet av året. 11 kaniner gir 1 liter urin pr. dag. Urinen brukes som gjødsel i forholdet 1:10. På studietur til Njombe lenger øst i Tanzania i regi av Solomon lærte bøndene at kaninurin er et effektivt økologisk plantevernmiddel til bruk mot insektangrep. Urinen tynnes ut i forholdet 1 liter urin til 3 liter vann. Nathaniel forteller at plantevernmiddelet fungerer utmerket og at han bruker det i alle planteproduksjoner, både direkte på plantene og som insektsfeller. Han forteller videre at også gjødseleffekten er imponerende.

Nathaniel understreker at kaninene har behov for  å kunne beskytte seg mot sollys. Derfor henger tekstiler foran nettet. Videre tisser alle kaninene på et sted i buret. Under tissestedet har han plassert en avskåret kvadratisk plastbeholder som samler urinen. Delegasjonen fra Mgetas venner, anført av Herfinn, fikk i oppgave av Solomon å bygge et demonstrasjonsbur for kaninhold i Luale.

Her ser du bilder av byggeprosessen:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s