Ladet biokull – en nyhet i Afrika

Samarbeidet mellom turdeltakere og bønder om å hakke terrasser skapte bånd og gradvis også godt samhold

I landbruksprosjektet skulle vi lage varige, brede terrasser i det bratte terrenget. Vanligvis hakkes og forflyttes jorda nedover med tyngdekraften i korte midlertidige terrasser. Både det fruktbare humuslaget og planterester havner lett under mineraljorda. Samtidig tappes de øvre delene av jordstykkene med utpint og ufruktbar jord som resultat. I den intense varmen ble hakkingen uhyre slitsom for Wazungo (de hvite). Først når  lokale bønder satte i gang med drivende energi og solide ferdigheter ble det sus i serken.

På en av terrassene testes 20 grønngjødslingsplanter

I de nye, brede terrassene kan det opparbeides et næringsrikt humuslag og plantes flerårige vekster for å feste terrassene i fremkant. Vekstene forhindrer erosjon under de kraftige regnskyllene i regntiden. Linda Jolly hadde også med mange sorter grønngjødslingsfrø fra Norge og Sverige, de fleste nitrogenfikserende erteblomstplanter som tåler tørke. Gruppa sådde 18 forskjellige i teiger på den nederste terrassen. Målet er å opparbeide varig plantedekke ved siden av og sammen med nytteplanter som mais, bønner og grønnsaker. Plantedekket demper fordamping, forhindrer erosjon, grønngjødsler, styrker dannelse av humus og fremmer det organiske livet i det øvre jordlaget nær planterøttene, som i fruktbar, levende jord rommer det klart største biologiske mangfoldet på jordkloden.

 

Linda Jolly, vår ekspert på feltet, samtaler med deltakere og lokale bønder om hvordan biokull kan lages. Bøndene lærte om nye gjødslingsmetoder hvor avfall, urin, ble til gull. Turdeltakerne fikk innsikt i hvor krevende hakkelandbruket er. Etter hvert forsto både bønder og turdeltakere at de hadde gjensidig nytte og glede av hverandre.

Vi har bygget toaletter som skiller urin og fast avføring. Direkte bruk av urin eller avføring er tabu i landbruket i Tanzania. Ladet, foredlet biokull ble løsningen. Gruppa samlet kvister og trevlerikt planteavfall, gravde et kjegleformet hull i jorda og forkullet det organiske materialet med lite luft. Biokull binder næringstoffene i urinen og gir mikroorganismene bolig i jorden. 1 gram biokull kan ha overflate på 300 kvm. Ladet biokull virker som et batteri i jorda som kan binde næringsstoffer og vann, men frigjør næringsstoffene når nytteplanten trenger det. I Nepal har kontrollerte forsøk med biokull og urin sammen med kompost ført til opptil 300% økning av avlinger, se http://www.ithaka-journal.net.

Linda og Mathias drøfter bruken av ladet biokull med bøndene, som ville ta i bruk det nye middelet for jordforbedring så snart som mulig

Gruppa gjødslet terrassene med ladet biokull, så langt de maktet i løpet av tida til rådighet, både med og uten kompost. Forsøk har vist at ladet biokull har størst virkning når den blandes med kompost. Deretter sådde gruppa mais på noen terrasser og solsikker på andre, alle med et dekkplantelag med alexandrinekløver, lupin, pionerblanding og andre grønngjødslingsplanter. Vi håper på å få en student fra landbruksuniversitetet i Morogoro til å følge og dokumentere effektene av de nye metodene.

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s