Årsmelding for Mgetas venner 2019

Mye skjedde i regi av Mgetas venner i 2019, og årsmeldingen gir et innblikk i disse virksomhetene. I januar 2019 hadde ni lærerstudenter fra NMBU på Ås fire ukers utenlandspraksis ved ungdomsskoler i Mgeta og Morogoro. Erling Krogh og Solomon Nicholaus Mwakasumba koordinerte praksisen. I slutten av praksisperioden var Sigrid Gjøtterud med. Praksisen i Mgeta var lærerik både for koordinatorene og de 9 studentene, som var samstemte om at praksisen burde videreføres seinere år. 

I mars bevilget årsmøtet i Norsk tjenestemannslags avdeling NMBU 20.000,- til fliser i det nye internatet. I april møtte Mgetas venner Trøgstad Rotary, som har finansiert ECOSAN-toaletter som skiller urin og fast avføring. Urin blandet med biokull laget av kvister og planteavfall er utmerket gjødsel og jordforbedringsmiddel. Vi har også fått støtte til en vannpumpe til brønnen i det planlagte lille internatet for skoleelever fra Mgeta i Kingolwira utenfor Morogoro. 

Lørdag 4. mai ble årsmøtet i Mgeta venner avholdt på Ås hjemme hos Marianne og Erling. Om lag 10 av Mgetas venner deltok. På møtet ble det bevertning og åpen samtale, hvor blant annet framtiden for Mgetas venner ble drøftet. Et felles ønske var å profesjonalisere foreningens virksomhet, noe som ser ut til å bli realisert i 2020.

Tidlig på høsten ble det kjøpt inn to kyr fra Mbeya og etter hvert også bygget fjøs med støpt gulv og fortrau i Luale. Thomas og Gasper, to av de vanskeligstilte ungdommene som har vært med lenge i prosjektet, arbeider som røktere. Melken brukes av jentene på internatet i Luale, og kumøkken gir verdifull gjødsel og brukes for å foredle kompost av plantemateriale som anvendes på forsøksfeltet.

I oktober arrangerte Mgetas venner en folkefinansiering via Cultura Bank. Byggingen av det levende universitetet, entreprenørskapssenteret i Luale, hadde stått i stampe da det ble for dyrt å frakte armeringsjern, sement og store murstein inn i fjellene. I folkefinansieringen fikk Mgetas venner 45.000,- til kjøp av lastebil. Siden november har lastebilen fraktet det som trengs utenfra til prosjektene i fjellene. Både de planlagte lærerboligene ved barneskolen i Kibuko og bygget til senteret i Luale fikk materialer, men på grunn av tungt regn fra slutten av november 2019 og ut året gikk byggearbeidene trått.            

I november var Erling og Marianne med barn samt Mariannes søster og svoger, Torunn og Herfinn Haugsevje fra Dalen, i Mgeta. Torunn hadde samlet inn tepper og barneklær på Dalen. De ble tatt godt imot av småbarnsmødre i Nyandira, og førte til  et mødreprosjekt med ernærings-, strikke- og såpekokingsprosjekter i 2020. Herfinn ledet bygging av et eksempelbur for kaninhold. Kaninurin er god gjødsel og et effektivt middel for bekjempelse av insekter. Hilde Henriksen hadde skrevet en fortelling med tekst på engelsk og swahili som hun hadde fått innbundet i en bok illustrert med elevenes utklippsbilder fra kunstprosjektet i februar.  

I november arrangerte Tokke skule i Dalen en solidaritetsaksjon som brakte inn 46.000,- til Mgetas venner. Steinerskolen i Moss solgte honning for 17.000,- på sitt julemarked i november. To klasser fra skolen har i tillegg gitt hver sin geit til en vennskapselev fra Maguruwe barneskole. I månedsskiftet november/desember arrangerte Mgetas venner julemarked i hagen hos Marianne og Erling med inntekt på over 60.000,-. Mange venner og støttespillere bidro med håndverksarbeid og andre produkter. Koret Rødstrupen satte en solidaritetsorientert kulturell spiss på arrangementet. Mgetas venner hadde tatt med kaffe fra Tanzania i november. Tim Wendelboe brente kaffen gratis, og kaffen var klar rett før markedet. I tillegg til kaffen som ble solgt under julemarkedet, har kaffe brent av Wendelboe pakket i de fine tøyposene sydd av Happy og de andre foreldreløse jentene i Nyandira brakt inn om lag 50.000,- til Mgetas venners prosjekter, før og etter julemarkedet på Ås.

En av hensiktene med Mgetas venners virksomhet er å gjøre støtten fra Norge overflødig. Vi har flere støttespillere blant givere i Norge som støtter de mest aktive vanskeligstilte ungdommene med videreutdanning: Unesmo og Kevin med landbruksutdannelse i Mtwara, Emmanuel og Eston med henholdsvis regnskaps- og mekanikerutdannelse i Mbeya, og Joachim og Immaculata med å forbedre ungdomsskoleeksamen i Morogoro. Thomas og Gasper står også for tur for å få støtte. Ungdommene samarbeider godt og vil forhåpentligvis kunne ta over for Solomon, Erling og andre om ikke alt for lenge.

Ellers er nå over 500 bønder engasjert i kaffeproduksjonen støtte av Mgetas venner og Mgeta Orphan Education Foundation. Det er planteskoler i mange landsbyer, og utplantingen har pågått gjennom 2019 og skyter også fart i 2020. Videre er 250 bønder engasjert i oppal og utplanting av avocadotrær på egne jorder. Macadamiaprosjektet har stått stille fram til høsten 2019: Interessen og satsingen har økt etter at JICA, Japan International Cooperation Agency, har vist stor interesse for macadamiaproduksjonen i Mgeta fra seinhøsten 2019.      

2019 har vært et begivenhetsrikt år for Mgetas venner, der ildsjeler og støttespillere har vist nesten ukuelig engasjement og givervilje. Mange prosjekter er satt i gang, og noen er gjennomført i løpet av året. Andre trenger til dels mye mer innsats. Ikke minst er vi spent på den store satsingen på kaffe og avocado. Året og årene som kommer blir i overkant spennende.

Dette innlegget ble publisert i Årsrapport. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s