Årsmelding Mgetas venner 2019

Torhild og Randi flytter undervisningen ut av klasserommet. Dette er uvanlig kost i Tanzania.

Mye skjedde i regi av Mgetas venner i 2019, og årsmeldingen gir et innblikk i disse virksomhetene. I januar 2019 hadde ni lærerstudenter fra NMBU på Ås fire ukers utenlandspraksis ved ungdomsskoler i Mgeta og Morogoro. Erling Krogh og Solomon Nicholaus Mwakasumba koordinerte praksisen. I slutten av praksisperioden var Sigrid Gjøtterud med. Praksisen i Mgeta var lærerik både for koordinatorene og de 9 studentene, som var samstemte om at praksisen burde videreføres seinere år. 

Drude og Dina maler siste veggen på internatet

I uke 7 og 8 kom flere av Mgetas venner til Tanzania. Hilde Henriksen sto for kunstundervisning på Kikeo ungdomsskole. I Luale prøvde Karl Kristian Jensen ut produksjon av leirovner som erstatning for det tradisjonelle tresteinsbålet i matlaging. Linda Jolly fikk flere venner med seg i utviklingen av forsøksfeltet i Luale, det såkalte Linda plot. Hun engasjerte to bønder som gartnere på forsøksfeltet. De har vært ansatt og jobbet på feltet gjennom hele 2019. Drude og Dina Isene fra Søre Skogen i Vindafjord bisto i tillegg med maling og oppsett av senger på det nye internatet ved Tchenzema ungdomsskole sammen med Marianne Widskjold og Astrid Widskjold Krogh samt lærerstudentene Torhild Narvestad Anda, Ellen Kristine Kure Fjeld, Cecilie Øksether Berg-Knutsen og Anette Klev Ladstein.

En liten og en mye større potet, Erling Krogh og DC Mohamed Utaly, i samtale under åpningen

Internatet ble åpnet med festivitas 21. februar med District Commissioner Mohamed Utaly fra Mvomero District som æresgjest. Under sin lange tale lovet han at Mvomero District skulle betale tilbake beløpet de hadde forpliktet å gi til internatet, men som Mgetas venner hadde måttet låne fra andre prosjekter for å få bygget ferdig, 19.250.000 TZS, om lag 80.000 NOK. Mgetas venner har foreløpig ikke mottatt disse pengene.

ECOSAN-toalettet ved siden av internatet ved Tchenzema ungdomsskole finansiert av Trøgstad Rotary

I mars bevilget årsmøtet i Norsk tjenestemannslags avdeling NMBU 20.000,- til fliser i det nye internatet. I april møtte Mgetas venner Trøgstad Rotary, som har finansiert ECOSAN-toaletter som skiller urin og fast avføring. Urin blandet med biokull laget av kvister og planteavfall er utmerket gjødsel og jordforbedringsmiddel. Vi har også fått støtte til en vannpumpe til brønnen i det planlagte lille internatet for skoleelever fra Mgeta i Kingolwira utenfor Morogoro. 

Lørdag 4. mai ble årsmøtet i Mgeta venner avholdt på Ås hjemme hos Marianne og Erling. Om lag 10 av Mgetas venner deltok. På møtet ble det bevertning og åpen samtale, hvor blant annet framtiden for Mgetas venner ble drøftet. Et felles ønske var å profesjonalisere foreningens virksomhet, noe som ser ut til å bli realisert i 2020.

Melking er en hyggelig oppgave. Etter bildet ble tatt er det også støpt fortrau i fjøset.

Tidlig på høsten ble det kjøpt inn to kyr fra Mbeya og etter hvert også bygget fjøs med støpt gulv og fortrau i Luale. Thomas og Gasper, to av de vanskeligstilte ungdommene som har vært med lenge i prosjektet, arbeider som røktere. Melken brukes av jentene på internatet i Luale, og kumøkken gir verdifull gjødsel og brukes for å foredle kompost av plantemateriale som anvendes på forsøksfeltet.

Lastebilen lesser av murstein til de nye lærerboligene ved Kibuko barneskole. Bilen har gått i skytteltrafikk mellom Morogoro og Mgeta med blant annet byggematerialer og kumøkk

I oktober arrangerte Mgetas venner en folkefinansiering via Cultura Bank. Byggingen av det levende universitetet, entreprenørskapssenteret i Luale, hadde stått i stampe da det ble for dyrt å frakte armeringsjern, sement og store murstein inn i fjellene. I folkefinansieringen fikk Mgetas venner 45.000,- til kjøp av lastebil. Siden november har lastebilen fraktet det som trengs utenfra til prosjektene i fjellene. Både de planlagte lærerboligene ved barneskolen i Kibuko og bygget til senteret i Luale fikk materialer, men på grunn av tungt regn fra slutten av november 2019 og ut året gikk byggearbeidene trått.            

Utklippsbilde laget av elevene ved Kikeo ungdomsskole brukt i boka som Hilde Hensriksen har laget. Boka brukes nå i undervisningen på ungdomsskolen

I november var Erling og Marianne med barn samt Mariannes søster og svoger, Torunn og Herfinn Haugsevje fra Dalen, i Mgeta. Torunn hadde samlet inn tepper og barneklær på Dalen. De ble tatt godt imot av småbarnsmødre i Nyandira, og førte til  et mødreprosjekt med ernærings-, strikke- og såpekokingsprosjekter i 2020. Herfinn ledet bygging av et eksempelbur for kaninhold. Kaninurin er god gjødsel og et effektivt middel for bekjempelse av insekter. Hilde Henriksen hadde skrevet en fortelling med tekst på engelsk og swahili som hun hadde fått innbundet i en bok illustrert med elevenes utklippsbilder fra kunstprosjektet i februar.  

Flotte håndverksprodukter ble solgt i et julepyntet drivhus.

I november arrangerte Tokke skule i Dalen en solidaritetsaksjon som brakte inn 46.000,- til Mgetas venner. Steinerskolen i Moss solgte honning for 17.000,- på sitt julemarked i november. To klasser fra skolen har i tillegg gitt hver sin geit til en vennskapselev fra Maguruwe barneskole. I månedsskiftet november/desember arrangerte Mgetas venner julemarked i hagen hos Marianne og Erling med inntekt på over 60.000,-. Mange venner og støttespillere bidro med håndverksarbeid og andre produkter. Koret Rødstrupen satte en solidaritetsorientert kulturell spiss på arrangementet. Mgetas venner hadde tatt med kaffe fra Tanzania i november. Tim Wendelboe brente kaffen gratis, og kaffen var klar rett før markedet. I tillegg til kaffen som ble solgt under julemarkedet, har kaffe brent av Wendelboe pakket i de fine tøyposene sydd av Happy og de andre foreldreløse jentene i Nyandira brakt inn om lag 50.000,- til Mgetas venners prosjekter, før og etter julemarkedet på Ås.

Det nye jordstykket var overgrodd med bregner og buskvekster. Da er det godt med utholdende landarbeidere med hakkene i sving. Kvinnene er seigest i det harde kroppsarbeidet på de bratte jordene og terrassene i Mgeta.

Midlene er blant annet brukt til å kjøpe og dyrke opp et jordstykke på 20 mål nedenfor internatet ved Tchenzema ungdomsskole. Lønnete landarbeidere har gravd ut for en tank i myk plast som rommer 150.000 liter for vanning. Arbeiderne har også dyrket opp jordstykket, som i 2020 blir plantet med kaffe, avocado og macadamiatrær. I 2020 bygges fjøs ved jordstykket til tre kyr. Inntektene fra landbruket skal finansiere andre prosjekter. Området skal også være læringsarena for jentene på internatet og andre ungdomsskoleelever. Jentene får lønn for å jobbe på jordstykket, som gjør at de kan betale for oppholdet på internatet.

En av hensiktene med Mgetas venners virksomhet er å gjøre støtten fra Norge overflødig. Vi har flere støttespillere blant givere i Norge som støtter de mest aktive vanskeligstilte ungdommene med videreutdanning: Unesmo og Kevin med landbruksutdannelse i Mtwara, Emmanuel og Eston med henholdsvis regnskaps- og mekanikerutdannelse i Mbeya, og Joachim og Immaculata med å forbedre ungdomsskoleeksamen i Morogoro. Thomas og Gasper står også for tur for å få støtte. Ungdommene samarbeider godt og vil forhåpentligvis kunne ta over for Solomon, Erling og andre om ikke alt for lenge.

Ellers er nå over 500 bønder engasjert i kaffeproduksjonen støtte av Mgetas venner og Mgeta Orphan Education Foundation. Det er planteskoler i mange landsbyer, og utplantingen har pågått gjennom 2019 og skyter også fart i 2020. Videre er 250 bønder engasjert i oppal og utplanting av avocadotrær på egne jorder. Macadamiaprosjektet har stått stille fram til høsten 2019: Interessen og satsingen har økt etter at JICA, Japan International Cooperation Agency, har vist stor interesse for macadamiaproduksjonen i Mgeta fra seinhøsten 2019.      

2019 har vært et begivenhetsrikt år for Mgetas venner, der ildsjeler og støttespillere har vist nesten ukuelig engasjement og givervilje. Mange prosjekter er satt i gang, og noen er gjennomført i løpet av året. Andre trenger til dels mye mer innsats. Ikke minst er vi spent på den store satsingen på kaffe og avocado. Året og årene som kommer blir i overkant spennende.

Dette innlegget ble publisert i Årsrapport. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s