Solidaritetsaksjon bærer frukter

Åssiden er allerede full av bønner. Det er også gravd ut for et basseng i svart plastduk som rommer 1500000 liter til vanning

I november hadde elever og lærere ved Tokke skule i Dalen en aksjonsdag med kafe og salg av produkter elevene har laget selv. Inntektene, mer enn 46.000 kr, gikk til kjøp av 20 mål jord for jentene på internatet ved Tchenzema ungdomsskole. Jentene lærer å dyrke kaffe, avocado og macadamianøtter. For salg av avlingen kan de kan betale for mat og oppholdsutgifter på internatet og mere til. I tillegg lærer de å lage og lade biokull med urin, å kompostere og å nytte nitrogenhentende dekkplanter for å bedre jordas fruktbarhet.

Kaffeplantene står mellom bønneplantene. Intet plantevernmiddel i beholderen, men et plantebasert vekstmiddel som sprøytes ut.

Bønnene er både for til salgs og egen bruk i matlagingen, der mais, bønner og grønne blader fra diverse grønnsaker og andre nyttevekster er hovedingrediensene. Det er allerede plantet ut 1200 kaffeplanter, for en stor del samplantet med bønnene. Videre er det plantet 60 macadamiatrær, og 160 avocadotrær plantes ut i slutten av februar. Etter hvert vil dyrking av mais og grønnsaker komme i tillegg til dyrking av bønner ved siden av kaffe, avocado og macadamianøtter. Da slipper jentene å bekoste ingrediensene i matlagingen.

Stadig regn forsinker byggingen av det nye fjøset. Bra med det foreløpige skjulet for arbeiderne, som også rommer 40 Form 3 elever

Komposten får bedre kvalitet når den blandes med husdyrgjødsel. Kviger er allerede kjøpt inn, men står foreløpig i det ferdigbygde fjøset i Luale. Nytt fjøs bygges opp ved siden av skuret for arbeiderne som jobber med oppdyrking og utplanting. Det er viktig at prosjektet også blir til glede for og gir læringsutbytte til de øvrige elevene på ungdomsskolen, som vi ser noen av under skurtaket i regnværet. Da Form 3- elevene, tilsvarende 10. klassinger i Norge, var på utferd til jordstykket noen hundre meter fra skolen, hadde bare 2 av 40 elever sett landbruksprosjektet.   

Den ene ovnen står klar til bruk ved jordstykket. Elevene har samlet brennbart materiale for å lage biokull som ligger klart i klasserommet

Ås-lærerstudentene med utenlandspraksis i Tanzania bruker også prosjektene til Mgeta Orphan Education Foundation og Mgetas venner. Nå skal de samarbeide med elevene ved Tchenzema ungdomsskole om lage biokull ved oksygenfattig forbrenning, pyrolyse, lade kullet med urin og bruke det ladete kullet som jordforbedringsmiddel. Dette blir et tverrfaglig prosjekt, der studentene vil trekke inn fysikk, kjemi, biologi, geografi, som omfatter landbruk, og samfunnsfag, som inkluderer entreprenørskap. Heldigvis er Linda Jolly også kommet. Hun er kyndig når det gjelder produksjon av biokull og kan bistå.    

 

 

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s