Det skjer stadig noe i Luale

Solomon er litt betenkt over ovnen, som er nesten like høy som ham selv

Solomon har fått sveiset to ovner i omvendt pyramideform til å lage biokull av greiner, blader og planteavfall. Kullet blir most, blandet med urin og deretter brukt som jordforbedringsmiddel. Solomon vil ikke at ressurser skal gå til spille og brukte hele lengden av innkjøpte jernplater. Bak Solomon står kaninburet som ble laget av Thomas og Gasper sammen med gjestene fra Dalen i november. Kaninene avgir 1 liter urin pr. dag, som brukes som økologisk plantevernmiddel eller gjødsel.

Foresatte stiller gladelig opp for å yte tilbake for støtten jenta deres har fått. Nå plantes bønner innimellom Macadamiatrær rett bak internatet.

Hver fredag arbeider en iherdig dugnadsgjeng med å dyrke jordstykkene ved internatet eid av Mgeta Orphan Education Foundation (MOEF), søsterforeningen til Mgetas venner i Tanzania. Gjengen består av foresatte til 9 jenter, som har fått støtte til mat og opphold på internatet i Luale av norske givere. Landsbyrådene i de 7 landsbyene som sogner til ungdomsskolen, har valgt ut jenter som er spesielt sårbare, men ivrige skoleelever. For 1.000,- i året kan du gi en sårbar jente mulighet til utdannelse. Ikke et øre går til administrasjon.

Bøndene går sammen i grupper om å plante ut på hver gård. Ellers ble 1000 planter opplevd uoverkommelig ved siden alle andre oppgaver.

Ved siden av det halvreiste entreprenørskapsbygget nedenfor internatet har MOEF etablert en planteskole sammen med en gruppe bønder fra Luale. På seinhøsten og i vinter er det alet opp 17.000 kaffeplanter. 4.600 er plantet ut, men de resterende har det gått treigt med, blant annet på grunn av behov for gjødsel til plantene. Solomon og Erling ble enige med bøndene om at hver bonde skulle plante ut 1000 planter mot at MOEF frakter kugjødsel til dem fra Morogoro med lastebilen.

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s