Steinerskolen i Moss på besøk i Mgeta

Internatet i Bunduki med toaletter i bygning til venstre, kjøkken til høyre. Maguruwe ligger godt ovenfor åssiden bak internatet

Elevene fra Bunduki ungdomsskole diskuterer videre samarbeid med Steinerskolen og om hva som trengs for å forbedre utdannelsen deres

Tre elever fra tredje videregående og to lærere fra Steinerskolen i Moss fikk mange inntrykk og opplevelser i løpet av en uke i Mgeta. Møtene med sterke, reflekterte og engasjerte ungdommer rørte oss spesielt. Vi vil trekke frem besøkene på Bunduki ungdomsskole og Maguruwe barneskole. Det var gledelig å se at internatet i Bunduki, som Steinerskolen har hjulpet til med å finansiere, er ferdig bygget. Nå håper vi jentene snart kan flytte inn, bare vi får samlet inn nok penger til senger.

I møte med ungdomsskoleelevene drøftet vi tiltak som kan styrke samarbeidet mellom skolene. Elevene vil gjerne vite mer om oss, om hverdagslivet i Norge og om skolen vår. Vi innså hvor ulike levekår og læreforutsetninger elevene i Bunduki og Norge har. I Bunduki trengs alt: flere lærere, skolebøker og all slags skoleutstyr. Elevene i siste år på ungdomsskolen hadde  hatt en time fysikk i løpet av skolegangen. Da blir det vanskelig å bestå nasjonal eksamen og komme inn på videre studier.  Likevel var elevene kjennetegnet av sosial ansvarlighet og pågangsmot til å endre.

Solveig og Alberte fra Steinerskolen på hver sin side av lærer Nora fra Maguruwe og Aida som hjalp til med oversettelse

Dagen etter begav vi oss til fots opp åssiden til høyt- og avsidesliggende Maguruwe, der elevene kan bli 14-16 år før de avslutter barneskolen. For jentene på skolen er det vanskelig å være på skolen når de har menstruasjon. Dermed mister de undervisningen i flere perioder. Mange av jentene består ikke eksamen i 7. klasse. Elevene i tredje videregående har derfor skaffet menskopper av gummi som kan gjenbrukes over mange år. Sammen med Nora, som er lærer på barneskolen, hadde elevene en time med jentene i Maguruwe om bruken av menskopper. Deretter delte vi ut menskoppene vi hadde skaffet til jentene i Maguruwe. Nora er meget opptatt av hygiene og jentenes skolegang og vil følge opp bruken av menskopper. Nora hadde også et møte med jentenes mødre, som var glade for og stilte seg veldig positive til prosjektet.

Besøk og servering i Noras bolig, et lite rom med seng. Slik bor lærere i utkantskoler i Tanzania

Etter timen ble vi invitert på mat hjemme hos Nora. Det stod ikke på gjestfriheten selv om husværet ikke hadde vant standard etter norske forhold. Etter måltidet bar det stien ned til Bunduki med god bærehjelp av Eric og Alex fra Maguruwe. Det var tankevekkende for oss å erfare en vanlig skolevei i fjellene, en slitsom tur der vi brukte over 1 time veien opp. Ikke mindre imponerende at disse guttene brukte halv time opp, og løp ned på enda kortere tid!

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s