Du unge lederne – grunnlaget for prosjektene i Mgeta

Seks av lederne utenfor senteret i Nyandira. Thomas, som nå er kommet inn på universitetet i Morogoro, var ikke til stede

Syv av de foreldreløse ungdommene i prosjektene for de foreldreløse har utviklet tett samhold, anvendbare kunnskaper og solide lederegenskaper. Da vi traff de eldste for 7 år siden, Unesmo, Emmanuel, Happy, Eston og Thomas, var de 15 – 16 år. Allerede da var de arbeidsomme, lærevillige og dedikerte. Sammen med Emmaculata og Joachim, som begge er 19, utgjør de syv unge en handlekraftig ledergruppe i Mgeta Orphan Education Foundation (MOEF). Nå videreutvikler de arbeidet og oppgavene til Solomon, som med sin omsorgsfullhet og kapasitet, sitt nære forhold til lokalsamfunnet og sine unike evner til utforskning er et levende forbilde. De unge har delt arbeidskraft, engasjement, kunnskaper og ferdigheter i lokalsamfunnet og MOEF. De er også i gang med å utvikle egne næringer, men dette tar tid.

Emmaculata, Eston, Happy, Emmanuel og Jonathan i full sving med å etablere planteskole ved fjellsenteret Nyandira i juni 2018.

Ungdommene motiverer, lærer opp og veileder grupper av bønder i hvert sitt delområde av fjellene. Gjennom de unge ledernes veiledning i kompostering og bruk av biokull ladet med urin får bøndene både gratis gjødsel og nødvendige ferdigheter i jordforbedring. Veiledning skjer også gjennom de unges etablerering og drift av forsøksfelt og planteskoler for oppal av avocado, kaffe og macadamia. De unge underviser også i skolene i Mgeta og har støpt murstein til jenteinternatene og  senteret for entreprenørskap i Luale.

Erick og Axel i Bunduki har mottatt to geiter fra Eston som har gått den lange veien fra fjellsenteret Nyandira

De unge lederne følger nye grupper av yngre foreldreløse opp med undervisning, veiledning, omsorg og fordeling av geiter. Eston brukte 4 timer til fots hver vei til fjerntliggende Bunduki med 3 geiter til utvalgte ungdommer. Han hadde med noen shilling til å kjøpe mat underveis. På veien delte han, som Askeladden, pengene med de fattige han møtte som trengte shilling mer enn ham. Da var det ikke noe igjen til å mette ham selv. Dette er en av mange historier som forteller om de unge ledernes levde verdier.

Ungdommer fra Bunduki får veiledning av de unge lederne og  lærer seg å samarbeide om å håndtere utfordringer

Lederne er rollemodeller for yngre medlemmer. De er endringsagenter i lokalmiljøene, støtter hverandre og har skapt en tilhørighet som gir dem selv og andre kraft og styrke i en hverdag preget av vedvarende strev for å overleve. Deres virke er grunnlaget for utvidelse og gjennomføringen av prosjektene i Mgeta. Skogslandbruk og nye, gratis metoder for gjødsling og jordforbedring og gir håp om en fremtid der både de unge og lokale bønder kan tjene til livets opphold uten støtte utenfra. Enn så lenge trenger vi givere som kan støtte livsopphold og yrkesrettet utdannelse. 2000,- trengs i årlig støtte for en ung leder.

Om du vil støtte en ung leder på veien mot selvstendighet og framtidig rolle som leder i et av lokalsamfunnene, merk innbetalingen: «Unge ledere». Kontonummer 12546224838.

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s