Avfall blir til bondens gull

Solsikke samplantet med lupin i felt gjødslet med ladet biokull og kompost

I februar laget Mgetas venner og Mgeta Orphan Education Foundation et forsøksfelt i Luale hvor vi sådde frø i forskjellige felter og terrasser, se også oppslag på nettsiden i mars. Vi sådde mer enn 20 grøntgjødslingsplanter, ofte plantet sammen med mais eller solsikke. Feltene var ugjødslet, gjødslet med biokull ladet med urin, gjødslet med kompost eller gjødslet med ladet biokull og kompost.

Mais samplantet med vintervikke gjødslet med ladet biokull og kompost

Biokull lages av planteavfall og kvister. Urin er også avfall. Nå blir det gratis gull for bøndene. Ukentlig har Solomon tatt bilder av feltene og terrassene. Resultatene er imponerende, spesielt på felt som er gjødslet med ladet biokull og kompost. Kompost alene gir mindre fruktbarhet. Samplanting av mais eller solsikke med nitrogenfikserende vekster fungerer positivt, især når feltet er gjødslet med både biokull og kompost.

Blodkløver vokser villig i Luale

Ett av spørsmålene våre var om jorda hadde de bakteriene som var nødvendig for å danne nirogenfikserende knoller på røttene av plantene. Solomon har funnet slike knoller på flere ulike planter. Vi ønsker snarest å etablere samarbeid med landbruksuniversitetet i Morogoro om videre uttesting av dyrkingsmetodene med jordforbedring. Som nevnt i tidligere oppslag er det etter vår kjennskap første gang ladet biokull prøves ut i Afrika.

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s