Innsamlingsaksjon – tur uke 7 og 8

Aga Zakoscielna, en av deltakerne på studie/dugnadsturen til Mgeta og Uluguru-fjellene i uke 7 og 8 har satt i gang en innsamlingsaksjon på nettet – crowdfunding. Pengene går til det nye internatet for jenter som går på ungdomsskolen i Tchenzema i Uluguru-fjellene, og spesifikt til lærebøker, ECOSAN-toalett og enkle totrinns demonstrasjonsovner.

Det er opp til 10 elever pr. lærebok på barne- og ungdomsskolene i Mgeta, også på ungdomskolen i Tchenzema. Hver lærebok koster i snitt 40 kr,-, en overkommelig sum å bidra med. Internatet ligger rett ved skolebygningene med klasserom. Mgetas venner skal installere solcellepanel og belysning i ett klasserom slik at jentene kan bruke lærebøkene i skolearbeid etter det blir mørkt klokka 19.

Prinsippet for ECOSAN. Urin og fast avføring fra mennesker bearbeides før bruk som gjødsel

ECOSAN-toalettene skiller urin og fast avføring. Foreløpige forskningsresultater tyder på at biokull renser urin for bakterier og virus og binder tungmetaller slik at disse ikke blir tilgjengelige for planter, mens nitrogen, fosfor og kalium lagres og gjøres tilgjengelige for plantene slik at røttene deres kan ta opp stoffene etter behov.  Biokull som er ladet med urin fra ECOSAN-toaletter kan brukes som gjødsel. Avfall blir til «gull» for bøndene i Uluguru-fjellene. 98 % av de voksne i fjellene er bønder.

Hogst stadig høyere opp i åssidene fører til erosjon og truer jordas fruktbarhet

Fast avføring komposteres og kan deretter brukes i planteskolene for trær. På skolene og i «Farmer Groups» har vi opprettet planteskoler for trær – skogskoler.  Avocado- og Macadamiatrær gir avkastning og kan samtidig forbedre vannhusholding. Lokale arter, «flerbrukstrær», kan redusere og til og med forhindre trehogst i ås- og fjellsidene og dermed også erosjon. Demed kobles inntektsbringende skogslandbruk og økologi. Skoletoalettene blir eksempler for bøndene i lokalsamfunnene.

To trinns demonstrasjonsovner styrkes/gjøres mer holdbare ved å blande geitehår/ull med leire under byggeprosessen. Geitehold er et annet prosjekt i området. Den første ovnen er   økonomisk i forbruk av ved, den andre bruker kullet fra den første. Vi prøver oss frem!

Fortell vennene dine om innsamlingsprosjektet og del gjerne lenken:  https://www.spleis.no/project/24555. For øvrig er det fremdeles mulig å delta på turen i uke 7 og eventuelt uke 8. Send epost til mgetasfriends@gmail.com

 

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s