… om lidt er kaffen klar

Av 70 bønder i kaffeprosjektet i Luale er mange kvinner som forsørger store familier. Prosjektet har gitt nytt håp for framtiden som småbrukere.

I Luale innerst i Uluguru-fjellene, der det første jenteinternatet ble bygget i 2014 og 2015, har bøndene dyrket kaffe siden 1950-tallet. Markedet for kaffe er dårlig i fjellene. Inntektene dekker for tiden så vidt produksjonskostnadene. I Norge betaler forbrukerne rikelig for kvalitetskaffe, og kaffen fra Luale smaker godt. Derfor eksporterer Mgetas venner 1,5 tonn kaffe fra Luale til Norge seinhøsten 2017.

Solomon er sentral også i kaffeprosjektet som motivator før bøndene og bindeledd til rådgivere og eksportledd

Mange bønder vet hvordan Arabica-bønnene skal tørkes for å bevare høy kvalitet. Mgetas venner har bidratt med utstyr for tørking. Prosjektet støttes også  av lokale landbruksrådgivere og distrikts-myndighetene i Mvomero. Kaffen brennes i Norge, der Agrossist sørger for importen. Firmaet satser på økologiske produkter og prosjekter som fremmer bygdeutvikling og rettferdig fordeling. I Norge skal kaffen selges i kafèen ved det nye senteret for bylandbruk på Bygdøy og i gårdsbutikken på Sogn jord- og hagebruksskule. Uten noe overskudd/inntekt til salgsstedene.

En kvinnelig produsent tørker kaffen på forskriftsmessig måte på et nett med lufting under på et tørt område

I Tanzania får alle leddene i verdikjeden, produsenter, foredlere og produsenter av kaffeposer, en god lønn. Deltakerne i verdikjeden skal møtes og forenes om  godtgjørelse til hvert ledd, men også drøfte og bestemme hva overskuddet av kaffesalget skal brukes til. Den eneste betingelsen er at overskuddet skal gå til prosjekter til gode for lokalsamfunnet i Luale. I første omgang er det sannsynlig at leddene i verdikjeden vil investere i nye og forbedrete kaffeplanter og utstyr som kan sikre høy kvalitet i produksjonen.

Happy viser en kaffepose av kangastoff med glidelås. Posen kan gjenbrukes som toalettveske

Kaffeposene sys av foreldreløse unge jenter, hvorav noen allerede er blitt enslige mødre. Jentene har fått lån av Mgetas venner lån til solide, brukte og hånddrevne symaskiner. Posene må tilfredsstille kvalitetskrav for at jentene skal få betalt. Stoff og materialer utgjør 6 kr pr pose, og jentene får 12 kr for hver pose som tilfredsstiller kravene. På en dag kan en jente sy 15-20 poser. Happy, som fikk støtte til yrkesutdannelse i søm, er leder for sygruppa. Inntekten fra kaffeprosjektet hjelper henne til å forsørge sønnen hun er eneforsørger for.

Nå har du sjanse til å skaffe julegaver med mening. I månedsskiftet november/desember håper vi kaffen fra Luale er klar for salg som noe annet og mer enn Fair Trade. Utover å betale laveste lovbestemte tariff til produsentene, skaper mange bedrifter med Fair Trade-produkter betydelig utbytte til aksjonærene. Vi gir utbyttet tilbake på en rettferdig måte, til det fattige samfunnet der kaffen er dyrket.

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

2 svar til … om lidt er kaffen klar

  1. Inger Anne Haugli Lie sier:

    Fantastisk. Vi ønsker absolutt en del kilo av denne kaffen til medarbeidere og familie som julegaver.

    • Glimrende. Jeg reiser ned i begynnelsen av oktober og tar med et utvalg av kaffebønner fra forskjellige bønder tilbake til Norge som Agrossist får testet for innhold/spor av plantevernmidler. Ingen kaffeplanter er sprøytet, men vi vet at mais og grønnsaker i nærheten sprøytes. Vi får håpe at det ikke er spor å finne i kaffebønnene slik at Agrossist kan sette i gang videre prosess. Da blir kaffen i hvert fall klar i siste halvdel av november

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s