Støtt folkefest i Mgeta 22. september

Dans og sang er viktig i kulturen til Luguru-folket. Lyden av fest bærer godt i fjellene. Når det skal spilles til dans i bryllup, lastes enorme høyttaleranlegg bakpå motorsykler, og kjøres til gards opp smale fjellveier. Tunge aggregat må med på lasset fordi få har elektrisitet. Slektskapsbånd strekker seg på kryss og tvers av fjellene, og mange går til fots en hel dag gjennom regnskog og 2000 meter høye fjellpass for å få med seg en fest.

Hvert år i slutten av september arrangerer lokale ildsjeler en musikk- og dansefestival i Mgeta. Slike festivaler kalles tamasha på swahili. I begrepet ligger det både forventing om fest og om læring. I følge initiativtakeren Cleophace Ng’atigwa har tamashaen to mål: å gjøre Luguru-folket bevisst sine egne tradisjoner i møte med kulturer utenfra og å bruke lokal sangtradisjon til å formidle viktige budskap om utdannelse og miljø.

Mgetas Venner har deltatt på tamashaen tidligere år, og skolene som vi støtter har bidratt med sang og dans, blant annet jentene fra internatet i Luale. Solomon vil at elever fra skolene i Luale og Mgeta skal få være med i år også. Det er fin anledning til å gjøre våre prosjekter kjent lokalt, og elevene får ta del i å videreføre lokal kultur.

Neste høst, i uke 40 og 41 i 2018, sysler vi med tanken om å arrangere en tur med venner og støttespillere fra Norge til festivalen, en tur som vil kombineres med guidete fotturer i Uluguru-fjellene og prosjektbesøk. Men vi ønsker å støtte tamashaen i år også. Det trengs. Cleophace samler inn midler som gjør det mulig å invitere dansere og skoler fra landsbyer andre steder i Ulugurufjellene. Han har kontaktet Mgetas Venner med spørsmål om vi klarer å samle inn 15000 kr blant våre medlemmer. Da bidrar vi med leie av høyttaler-anlegg, mat til festivaldeltakerene, støtte til elever som må reise langt, og t-skjorter til deltakerene.

Støtte kan overføres til kontoen til Mgetas venner, 12546224838, innen 8. september. Merk innbetalingen Tamasha.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s