Vann til Kingolwira

En gruppe norske venner ville donere penger til en brønn. Vi valgte Kingolwira barnehjem, da dette er et sted hvor mange kan dra nytte av en slik brønn. Zabron Nziku og konen hans Scontina har bygget barnehjemmet som ikke er helt ferdig. Nå jobber Mgetas Venner for å sample inn penger til å ferdigstille bygget som skal brukes som internat for de foreldreløse ungdommene som er medlem av Mgeta Orphan Education Foundation (MOEF), som får støtte til å avslutte ungdomsskolen i Morogoro området.

Pic1

Utenfor barnehjemmet

Pic2

Zabron Nziku med sin søster

Pic3

Mais i hagen til barnehjemmet

Pic4

Fra Kingolwira vidergående skole til barnehjemmet

Med vann vil det være mulig for beboerne å dyrke sine egne grønnsaker på landområdet som tilhører barnehjemmet. Under vårt besøk i regntiden så hagen frodig ut, mens den tre måneder tidligere var så tørr at ingenting kunne dyrkes der. Med vann vil det være mulig å dyrke året rundt.

Pic5

Erling Krogh, Sigrid Gjøtterud og Zabrons søster

Pic6

Zabrons søster lager mat

Zabrons søster driver et lite foretak på barnehjemmet hvor hun lager mat for studenter, lærere og andre landsby-beboere. I tørketiden må hun reise langt for å finne vann til matlagingen og hun må betale for skyss med motorsykkel for å frakte beholderne med vann tilbake. Den nye vann-tilførselen som en brønn vil bringe kan føre til at andre små foretak også kan etableres.

Pic7

Skolens visjon

Pic8

Kingolwira vidergående skole

Donorenes ønske er at også samfunnet rundt barnehjemmet vil dra nytte av vann prosjektet, og Kingolwira vidergående skole som ligger ved siden av barnehjemmet vil også bruke vann fra brønnen. Erling, Zabron og Sigrid besøkte skolen i mai for å fortelle om nyheten og ble møtt av andre-rektor ved skolen. På spørsmål om hva vann-tilførsel ville bety for skolen, svarte han med først å fortelle oss om problemene de møter i de økende periodene med tørke. For dem vill en brønn bety drikke-vann og vann-tilførsel for å holde toalettene åpne under tørke-tiden. Dette vil ha stor hygienisk betydning. Et stort område med land omringer skolen, og tidligere ble det brukt til å produsere mat som gjorde det mulig for skolen å drive et skolemat program. Kjøkkenet er fortsatt intakt. Med et enkelt irrigasjonssystem kan det produseres nok mat igjen til å drive et slikt skolemat program. Studentene vil ha mulighet til å lære jordbruk (utdanning for selv-hjelp) ikke bare i teori, og praktisk læring kan også bli knyttet til andre fag som matematikk og naturfag. Vi vet at praktisk-akademisk læring øker akademisk ytelse.

Pic9

Zabron Nziku, Sigrid Gjøtterud med Vise-Rektor Alexander Mnyenyelwa

Pic10

Utenfor skolen

Pic11

Kjøkken fasiliteter til skolen

Pic12

Land området til skolen

Vannet vil også være tilgjengelig for landsby samfunnet generelt. For bruk vil de betale et lite bidrag som sørger for midler til vedlikehold og strøm for å drive vann pumpen. Vi tror dette vil gjøre livene lettere for mange under tørke-tiden.

Pic13

Kingolwira landsby

Pic14

Kingolwira landsby

Våre lokale kontakter fikk avtale med et firma vi hadde gode erfaringer med og det ble boret etter vann i Juni, men uten resultat. Det var stor skuffelse og fortvilelse. Vi har nå tatt kontakt med Kirkens nødhjelp, som via sine kontakter kan garantere vann ved boring. Men dette er et atskillig dyrere prosjekt enn det opprinnelige og vi håper at det finnes flere donorer der ute som kan bidra til at prosjektet kan gjennomføres!

Dersom du ønsker å gi penger til vannprosjektet: merk din gave med Vann!

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s