Årsmelding for Mgetas venner 2016

Takk til alle bidragsytere i Tanzania og Norge for innsatsen i 2016. Støtten fra solidaritetsprosjekter ved Tokke Skule i Telemark og Steinerskolen i Moss samt pengegaver fra 60- og 70-årsjubilanter har finansiert mange prosjekter. I tillegg holder enkeltgaver og månedlige bidrag hjulene i gang i prosjektene. Fremdeles går hver eneste krone direkte til prosjektstøtte, mens lønn til Solomon og øvrige utgifter til administrasjon dekkes av andre midler.

Full dugnadsinnsats for å grave ut for lærerboliger

Full dugnadsinnsats for å grave ut for lærerboliger, alt skjer for hånd med hakke

Myndighetene i Tanzania setter pris på innsatsen fra Mgetas venner. De rosende ordene fra Fylkesmannen under åpningen av internatet i 2015 var vel og bra, men bevilgningen på 168 millioner shilling = 700.000 norske kroner til boliger for lærerne ved Kikeo ungdomsskole i 2016 viste statens konkrete støtte og vilje til handling. Riktignok satte embetsverket på regionalt nivå urimelige betingelser ved å kreve at lokalbefolkningen skulle utføre grunnarbeidet for boligene i løpet av 14 dager for å få utløst midlene. Med støtte fra Mgetas venner maktet Solomon å mobilisere opp til 300 lokale arbeidere med hakke for å gjøre grunnarbeidet i tide. Ved årsskiftet er lærerboligene nesten ferdige.

Venke Bakke og David Johansen, gode støttespillere i Mgetas venner, tester ut ergometersykkel for salg på loppemarkedet

Venke Bakke og David Johansen, gode støttespillere i Mgetas venner, tester ut ergometersykkel for salg på loppemarkedet

Tokke skule og støttespillere omkring skolen arrangerte to loppemarkeder i Dalen i juni og en solidaritetsaksjon i november. Forberedelsene til og gjennomføringen av markeder og aksjon krevde stor innsats fra støttespillerne på Dalen samt elever og lærere på skolen.  Ved internatet er midlene fra Tokke brukt til tre nye vanntanker som samler regnvann og til å støpe belegningsstein for å ruste opp utearealet. Etter møte med skolejentene på internatet i desember har vi etter jentenes ønsker overført midler til et ekstra solcellepanel på internatet for å øke kapasiteten, til å lønne en husvertinne, til å lønne lærere som kan gi jentene ekstraundervisning i helger og etter skoletid, samt til å kjøpe mais og bønner da matbidragene fra jentenes foreldre og foresatte ikke er tilstrekkelig for hele semesteret. Midlene fra Tokke skule skal også brukes til å legge inn ledningsnett samt solcellepanel ved barneskolen i Luale.

Andrea leder an danseforestillingen under solidaritetsaksjonen på Steinerskolen

Andrea Edinby, til høyre, leder dansen under solidaritetsaksjonen på Steinerskolen i Moss

Tokke Skule og Steinerskolen i Moss har blitt vennskapsskoler til skoler i Mgeta. Tokke Skule er vennskapsskole til Luale barneskole og Kikeo ungdomsskole lengst inne i Uluguru-fjellene. Steinerskolen i Moss er vennskapsskole til Maguruwe barneskole og Bunduki ungdomsskole som ligger i en sidedal på vei opp mot høyfjellet. Solcellepanel og ledningsnett muliggjør blant annet opplading av PC’er slik at elevene ved vennskapskolene i Mgeta og Norge forhåpentligvis kan møtes på Skype i løpet av vinteren 2017. I likhet med elevene inne i Uluguru-fjellene, som har fått internat, bruker elevene på ungdomsskolen i Bunduki ofte 2-3 timer på å gå til skolen. Høstens solidaritetsaksjon ved Steinerskolen i Moss, med kulturkveld med kunstbidrag fra elever ved Rudolf Steinerhøgskolen, dans og selvlaget skuespill om Tanzania samt Tanzaniansk meny i kafèen ved siden av at elevene jobbet et dagsverk, finansierer et enkelt sovehus ved siden av ungdomsskolen i Bunduki.

Solomon underviser bønder fra Lukunguni som vil drive skogslandbruk og dyrke Macadamianøtter

Solomon underviser bønder fra Lukunguni som vil drive skogslandbruk og dyrke Macadamianøtter

Oppbyggingen av skogslandbruk har vært den største satsingen fra Mgetas venner i Uluguru-fjellene i året som gikk. I åtte landsbyer har skolene og grupper av bønder startet med oppal av Macadamia-, Avocado- og Moringatrær. For Macadamia og Avocado er det godt marked i Tanzania. For Moringa og Macadamianøtter et det også gode muligheter for eksport. Det er alet opp ca. 15000 Macadamiatrær som gradvis plantes ut i Mgeta. Solomon tok i høst med en deltaker fra hver prosjektlandsby på studietur for skogslandbruk til Mbeya 80 mil vest for Mgeta. I begynnelsen av 2016 fikk gruppene treplanter av Mgetas venner. Fra seinhøsten betaler de for planter de kjøper fra Mgetas venner, som har en liten planteskole i senteret Nyandira i Mgeta.

Immakulata, til venstre, er ny leder for de foreldreløse geitebøndene. Hun får god hjelp av Jessica og Emmanuel

Immakulata, til venstre, leder de foreldreløse geitebøndene. Hun får god hjelp av Jessica og Emmanuel

Geiter til foreldreløse er fremdeles viktig. De første bøndene er blitt voksne. Noen prøver lykken i Morogoro eller Dar es Salaam, mens andre arbeider for videre utdannelse. Mgetas venner vil bygge ut utdanningsfondet for å støtte flest mulig til å forbedre sine karakterer fra ungdomsskolen og deretter begynne på for eksempel lærer- eller yrkesutdannelse. På tampen av året har Mgetas venner også gitt støtte til at 12 nye ungdommer skal bli geitebønder, til dels i det nye området Bunduki, til dels for å sikre ny rekruttering der ungdommer faller fra. Immakulata, som akkurat er ferdig med ungdomsskolen, er ny leder for de foreldreløse geitebøndene. Sammen med Emmanuel og Jessica står hun for opplæringen av nye ungdommer i Bunduki.

I 2017 ønsker vi å inkludere og involvere flere medhjelpere i Mgetas venner både i Tanzania og i Norge. I Tanzania har Zabron Nsiku og Athman Kyaruzi Ahmad, begge med doktorgrader ved Universitetet på Ås basert på feltarbeid i Mgeta, sagt seg villige til å sitte i styret for Mgeta Orphan Education Forundation, søsterorganisasjonen til Mgetas venner i Tanzania. I Norge vil vi arrangere et åpent møte i mars måned for å drøfte veien videre for Mgetas venner. Der er alle interesserte velkommen til å delta.

Dette innlegget ble publisert i Årsrapport. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s