Sovehus ved Bunduki ungdomsskole

Erick bor i Maguruwe på den andre siden av åsen i bakgrunnen.

Erick bor i Maguruwe på den andre siden av åsen i bakgrunnen.

Mange av elevene ved Bunduki ungdomsskole har lang skolevei. Landsbyene Maguruwe og Vinile som sogner til denne ungdomsskolen har egne barneskoler, men fra landsbyene er det mer enn 2 timer å gå til Bunduki. Inntektene fra landbruket er dårligere i Bunduki enn i landsbyene lengre inn i Uluguru-fjellene. Det blir ekstra vanskelig å finne ressurser til utdannelse og nesten umulig å følge med på ungdomskolen om skoleveien er lang. Mange elever er nødt til å skaffe inntekter til familien ved siden av skolen. Erick bærer tunge lass med grønnsaker til markedet nede på lavlandet to ganger i uka for å skaffe noen kroner til det aller nødvendigste for familien. Han har ansvar for bestemor og to mindre søsken og tør ikke spørre onkelen i nabohuset om hjelp, da dette kan føre til straff for ham og dem han har ansvar for.

Solomon og Sigrid Gjøtterud fra Mgetas venner lytter til de foreldreløse

Solomon og Sigrid Gjøtterud fra Mgetas venner lytter til de foreldreløse

Like før jul 2015 tok Solomon og Mgetas venner initiativ til et geiteprosjekt for de mange sårbare ungdommene i Bunduki. I den sammenheng hadde vi møte med foreldreløse elever ved ungdomsskolen. Elevene fortalte at den lange og strabasiøse skoleveien var ett av de største problemene deres. I løpet av møtet tok ideen om et enkelt sovehus for elevene form.

I oktober 2016 hadde Steinerskolen i Moss sin årlige solidaritetsaksjon, der elevene blant annet gjør et dagsverk for skolens humanitære prosjekt. Steinerskolen hadde valgt å gi støtte til sovehuset i Bunduki i 2016. Under solidaritetsaksjonen framførte elevene et skuespill som tok publikum med på en reise gjennom Tanzanias historie. Skuespillet endte med en ny løsning: et sted å bo for vanskeligstilte elever, og det var det publikum og elevene som sørget for.

I løpet av desember 2016 har landsbyene levert sand, pukk og steiner i rekordfart. Alle ser fram til at sovehuset blir bygget.

I løpet av desember 2016 har landsbyene levert sand, pukk og steiner i rekordfart. Alle ser fram til at sovehuset blir bygget.

Nå har landsbyene samlet sand, steiner, og pukk på tomta som sovehuset skal bygges på. Tomta er ervervet gjennom pengegaver til en av lærerne ved Steinerskolen på Moss på hans 60-årsdag. Siden dette er en offentlig eiendom eid av skolen, må myndighetene godkjenne at tomta er egnet til å bygge på. Støtten fra solidaritetsaksjonen på skolen i Moss skal brukes til sement, takplater, dører, senger, madrasser og annet som det er nødvendig å kjøpe inn. Huset skal bygges gjennom lokale dugnader.

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s