ECOSAN-toaletter, forsøksfelt og kompostering

Jørgen bærer tungt

Jørgen bærer tungt

Barna til Flora er vant med tyngden

Barna til Flora er vant med tyngden

Byggingen av ECOSAN-toalettene, som skiller urin og fast avføring for kompostering, var planlagt i november, men langvarig regn utsatte oppstarten. Støpesand er umulig å frakte på de sleipe veiene. I stedet hakkes lokal sand fra uttak, spas over i sekker, bæres over i prosjektets slitte Landcruiser, kjøres mot internatet og bæres det siste stykket til byggeplassen. Først denne uka har det vært mulig å ta ut og frakte lokal sand til støping, og transporten av sand til byggeplassen pågår for fullt i dag, 4. februar, med noen norske og mange Tanzanianske bærere.

Murstein omkranser et sandbelagt fundament for ECOSAN-toalettene

Murstein omkranser et sandbelagt fundament for ECOSAN-toalettene

I november støpte bygningsarbeiderne fundamentet til toalettet og presset murstein med pressemaskinen til prosjektet. Alt er klart, og byggingen av toalettet begynner neste uke.

Solomon forhandler om kjøp av et område til forsøksfelt nedenfor planteskolen. Tidligere har han forhandlet om et jordstykke ved siden av hovedhuset på internatet, men prisen ble for høy. Urinen skal brukes for å kompostere trevlet planteavfall, for eksempel fra mais, og for å sikre et riktig forhold mellom karbon og nitrogen i omdanningsprosessen. Kompostert fast avføring bør ikke brukes direkte på planter som er menneskeføde, men er gunstig i planteskolen for Macadamia-trær

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania, Luale internat og Det levende universitetet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s