Oppal av Macadamiatrær i gang

Navnet Macadamia stammer fra den skotskaustralske kjemikeren, medisineren og politikeren John Mac Adam, men det var den tyskaustralske biologen Ferdinand von Müller som ga navnet til treet. I Tanzania har ikke nøttene bare nytte som snacks for rike i storbyene og som mulig eksportvare. Prisen på matolje fra Macadamianøtter er høy i Tanzania. Trærne holder på regnvannet og vil bidra til å begrense den betydelige erosjonen i Uluguru-fjellene. Nøttene brukes lokalt i matolje, har høyt fettinhold, men er rike på umettede fettsyrer og vitaminer.

Ida fra Norge hjelper med å skjære til plantekasser i Luale. Store nøtter fra Mbeya til venstre, små fra landbruksuniversitetet til høyre

Ida fra Norge hjelper med å skjære til plantekasser i Luale. Store nøtter fra Mbeya til venstre, små fra landbruksuniversitetet til høyre

Solomon reiste 60 mil til Mbeya i julen for å organisere høsting av Macadamianøtter. På grunn av langvarig regn fikk han bare samlet 20 kg, men skaffet 30 kg fra universitetet i Morogoro i tillegg. De siste ukene har bønder i Mbeya samlet 200 kg nøtter, som skal fraktes til Mgeta. Nøttene fra Mbeya er store og smakfulle, mens nøttene fra trærne på universitetet er små og har mindre utpreget smak.

Solomon tar bilde av nylaget stativ laget for plantekassene til oppal av Macadamiatrær

Solomon tar bilde av nylaget stativ laget for plantekassene til oppal av Macadamiatrær

Nå haster det for utplanting og oppal av Macadamiatrær. Nøttene vi samlet fra landbruksuniversitetet i mars/april i fjor hadde råtnet og få var spiredyktige. Dessuten viste det seg at lokale maur var særdeles glupske og dyktige til å fortære spirene på de få kg resterende nøtter rett i etterkant etter skallet sprakk under oppal. Derfor skal oppal skje i avsagde plastkanner for matolje satt opp på stativ for å hindre at maurene skal komme fram til nøttene.

Solomon forklarer årvåkne og klare bønder fra Lukunguni som vil plante trær og dyrke Macadamianøtter

Solomon peker og forklarer for årvåkne og klare bønder fra Lukunguni som vil plante trær og dyrke Macadamianøtter

Tiden er også inne for å samordne bøndene og skolene om prosjektene. 3. februar var bønder fra Lukunguni samlet i den nylig flislagte storsalen på internatet for å drøfte oppstart og organisering av prosjektet i deres landsby. Ettertenksomt smakte de på hver sin ristede og saltede Macadamianøtt og konluderte «Nzuri sana!» Full oppmerksomhet under den påfølgende omvisningen i plantefeltet.

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania, Entreprenørskap. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s