Årsmelding for Mgetas venner 2015

2015 har vært et aktivt år. Ikke bare har det vært fylt med nye og gamle prosjekter, men vi har også tatt steget videre og startet foreningen Mgetas venner/Mgetas friends. Vi har også restrukturert nettsiden vår med innhold både på norsk og (snart) engelsk, og fått ny nettadresse: mgetasfriends.com. Navnet representer vår felles interesse for å hjelpe Mgeta gjennom aktiv deltakelse og økonomisk støtte.

Et hovedfokus i 2015 har vært bygging og bruk av internatet i Luale. Internatet huser jenteelever på Kikeo ungdomsskole og ligger bare få minutters gange unna skolen. Byggeprosjektet kom i gang i slutten av september 2014 da Solomon forhandlet fram kjøp av egnet tomt. Lokalbefolkningen bestemte at jenter skulle bo i internatet, og de utvalgte beboerne er enten foreldreløse, særskilt sårbare eller bor 2-3 timers gange fra ungdomsskolen.

Thomas, Erling og Venans spar sand og lager sement

Tuva og Thomas spar sand til Erling og Bosco som siler for å blande med sement til å lage murstein

Lokalbefolkningen i Luale, Lukunguni og Kododo landsbyer har gjort dugnad ved å bære sand, jord og stein til støp og murstein. Enkelte dager har opptil 160 barneskoleelever bidratt. Ellers har medlemmene i Orphan Education Foundation (OEF) – altså de foreldreløse som tidligere har fått geit – vært med på dugnadene, og i egne arbeidsgrupper støpt 1000 murstein hver. Internatjentene har også hatt arbeidskrav under dugnadene. Mer enn 30 nordmenn reiste til Luale og bidro under dugnaden i februar 2015. Internatet er ellers finansiert gjennom støtte fra norske givere.

Venance maler sammen med Marianne

Venance maler sammen med Marianne

Jentene på internatet forteller at hverdagen deres er totalt forandret. På internatet kan de gjøre lekser fram til klokka 23 i lokaler med solcellelys. Da jentene bodde hjemme, fikk de bare kort tid til leksearbeid i det svake og flakkende lyset fra oljelamper etter mørkets frembrudd klokka 19. Som regel var jentene slitne etter lang skolevei og en lang rekke pålagte oppgaver i hjemmet før mørket satte inn. Enkelte var også utsatt for seksuelle overgrep på skoleveien.

L1040432

Soveromsfløyen i internatet i Luale med 8 soverom, hver med 8 sengeplasser

Med tanke på mulighetene deres etter endt skolegang organiserte vi studietur for jentene til Morogoro i desember. Der fikk de besøke yrkene de ønsker å jobbe med i framtiden. Vinteren 2016 planlegger vi at jentene skal få opplæring i lønnsomme entreprenørskapsprosjekter i nærheten av internatet.

Jentene har flyttet inn

Jentene har flyttet inn

I desember 2015 ble takrenner montert på internatet og koblet til vanntanker med tappekraner for å sikre forsyning av reint vann. Murstein er støpt for bygging av ECOSAN-toaletter som skiller urin og fast avføring. Urinen skal brukes i kompostering, mens kompostert fast avføring brukes i planteskoler for skog. Åtte landsbyer planter ut trær i egne planteskoler, basert på Macadamia-nøtter kjøpt fra Mbeya. Noen nøtter skal foredles i et prøveprosjekt for salg i Norge.

I 2015 ble det også installert vanntanker og takrenner med tappekran ved barneskolen i Kibuko. Det er videre montert solcellepanel koblet til belysning ved ungdomsskolen i Kikeo slik at også guttene ved skolen får anledning til å jobbe med lekser om kveldene. Etter 10 måneder på avveie kom også endelig donasjonen med skolebøker fra International Book Project (IBP) fram til ungdomsskolen i Kikeo, og bøkene er nå flittigt brukt.

Skolebøker donert fra IBP

Skolebøker donert fra International Book Project

På ungdomsskolen i Bunduki, som ligger i en sidedal på vei opp til tettstedet Nyandira, har Mgetas venner støttet oppkobling til statens strømnett. Ved siden av enkeltgivere, vil vi trekke fram støtten fra Tokke skule i Dalen i Telemark, og Steinerskolen i Moss, som har finansiert flere av de nevnte prosjektene.

Barneskolen i Lukunguni som fikk fellesfjøs for geiter i 2014, har i 2015 fått støtte til organisering av skolemåltid for de 400 elevene på skolen.

Geitefjøset i Kododo

Geitefjøset i Kododo

I 2015 er det etablert fellesfjøs med geiter i Kododo, landsbyen lengst inne i Mgeta og fjellene. De unge geitebøndene i OEF har organisert byggeprosjektet og gitt opplæring til ca. 500 barneskoleelever. Høsten 2015 fikk også foreldreløse ungdommer i Bunduki  geiter, materialer til fjøs og opplæring i geitehold. I Bunduki var det lite kunnskaper om melkegeiter. Opplæringen er gitt av erfarne foreldreløse geitebønder i OEF.

Skoleyoghurtprosjektet i Nyandira og Tchenzema barneskole har hatt varierende deltakelse i 2015. Vi fortsetter å støtte Twawose, og lærere og jobber for at flere barn skal få adgang til skoleyoghurt en gang i uken. På tampen av året er det også snakk om å utvide skoleyoghurtprosjektet til Mlali, den siste landsbyen før oppstigningen til Mgeta, da lærere ved denne barneskolen har vist stor interesse for deltakelse i skoleyoghurtprosjektet.

(fra venstre) Bosco, Prisca, Mary og Happy ferdig utdannet fra Kibaha yrkesskole

Bosco, Prisca, Mary og Happy (fra venstre) er nå ferdig utdannet fra Kibaha yrkesskole

Happy og Mary som har fått yrkesutdannelse i bearbeiding av tekstiler, flyttet tilbake til Mgeta i desember. Det planlegges nå opplæring av lokale ungdommer og dannelse av systuer i 2016. Det vil fortsatt bli produksjon og salg av resirkulerte yoghurtvesker, men nå utvides arbeidet til å inkludere andre spennende produkter. Bosco, som er ferdig med sin landbruksutdannelse, skal få støtte til etablering av en kyllinggård, som kan danne grunnlag for mange andre lønnsomme bedrifter for ungdommene. Se mer om systue og kyllinggård på entreprenørskapsprosjekter.

Ja, 2015 har virkelig vært et fantastisk år med mange varierte prosjekter. Vi ønsker å takke den utrettelige, iherdige, kyndige og alltid oppofrende innsatsen til vår kjære Solomon samt alle medlemmene i OEF, og vi vil spesielt takke alle de som har vært med på byggingen av internatet i Luale, de som har hatt innsamlingsaksjoner, gitt økonomisk støtte, og alle de som har vært inne på siden vår og lest om Mgeta.

Med det vil vi ønske dere alle god jul og godt nyttår!

Dette innlegget ble publisert i Årsrapport, Geiter, barn og ungdom, Luale internat og Det levende universitetet, Skolemat og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s