Opplæring og bygging av geitehus i Kododo

Mens mange av oss nyter late sommerdager er det andre steder full aktivitet. I landsbyen Kododo, en av de mest fjernt-liggende områdene i Mgeta, har ivrige voksne og barn forberedt ankomsten av en flokk melkegeiter.

Kododo barneskole er tredje skole som får tildelt melkegeiter. Det er skolebarna selv som har ansvaret å passer på at geitene får nok mat og stell. Til gjengjeld får skolen tilgang til næringsrik melk. Den kan enten bli gitt til barna i løpet av skoledagen eller bli solgt til lokalbefolkningen, hvorav profitten blir brukt til å kjøpe inn viktig skolemateriale.

P1050891

Men før de får utdelt geitene må alle skolebarn og lærere ta del i grunnleggende opplæring i geitestell. Også denne gangen har Mgetas fremste geiteeksperter – gruppen med vanskeligstilt ungdom – stått for opplæringen. Etter flere år som geitebønder, samt deltakelse i tidligere opplæringer, er ungdommene trygge og gode lærere med massevis av egenerfaring og kunnskap å videreføre til barna.

IMG-20150725-WA0004

IMG-20150725-WA0001

Deretter måtte geitefjøset bygges. Både lærere og foreldre har deltatt aktivt, og tilsammen har de bygget et av de fineste geitefjøsene man kan finne i Mgeta. Utifra erfaring fra andre skoler, der geiteflokkene har vokst seg større enn fjøsenes kapasitet, har Kododo bygget et stort fjøs med hele fire separate rom. Slik vil de ha mulighet til å skille geitene utifra både kjønn og alder, og da lettere kontrollere både parring og melkemengder, med andre ord hvor mye melk som blir gitt til killingene og hvor mye som er til overs til skolebarna.

IMG-20150725-WA0006

Nå med det nye geitefjøset ferdigstillt og mye ny kunnskapen friskt i minne er det klart for Kododo barneskole å ta imot deres geiteflokk. Vi ønsker dem masse lykke til!

Dette innlegget ble publisert i Geiter, barn og ungdom og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s