Første gruppe studenter ved Kibaha yrkesskole

I januar 2014 fikk fire av de eldste medlemmene i Orpan Education Foundation (OEF) – Bosco, Happy, Mary og Prisca – muligheten til å fortsette sin utdannelse utenfor Mgeta, etter å ha fullført ungdomskolen. Nå er de godt i gang med deres andre år ved Kibaha yrkesskole. Dette er på ingen måte noe som skjer ofte for ungdom i Mgeta, det er heller et resultat av felles innsats fra flere hold.

Først, mottok vi den gavmilde donasjonen for å dekke skolepenger, og så ble tid brukt til å lete etter en skole og kursing som ville passe ungdommene. Et godt forhold til skole administrasjonen var også viktig for oss å etablere, slik kunne vi sikre at de ville hjelpe ungdommene å tilpasse seg det nye miljøet. Men ikke minst så tok det en enorm innsats fra ungdommene selv. For det første så er det faktum at de har fullført ungdomskolen (det høyeste nivået tilgjengelig i Mgeta) en bragd i seg selv, og uheldigvis er det fåtallet av ungdom som klarer dette.

Jeg husker fortsatt den store skuffelsen deres da de fikk vite at alle hadde strøket på inntakseksamen til den første skolen de søkte på, og hvordan mange av dem tenkte at der brast deres eneste mulighet for videre studier. Men de holdt håpet oppe og fortsatte å prøve. Da de søkte til Kibaha yrkesskole gikk det deres vei og de ble tatt opp.

School in Mgeta

Skole i Mgeta

Kibaha school

Kibaha yrkes skole

Å forlate Mgeta og alt de holder kjært må ha vært skummelt for dem. Da jeg besøkte dem på skolen fortalte de meg at starten hadde vært vanskelig, spesielt siden de fleste studentene på skolen holdt seg i grupper hvor de kunne snakke sine egne lokale språk. Men nå kjenner de fleste hverandre og kommer godt overens. De fire studentene fra Mgeta har også blitt veldig næreog de har blitt viktige støttespillere for hverandre.

Bosco og Prisca studerer jordbruk og husdyrfag mens Happy og Mary studerer skreddersøm og design. Når vi snakker med lærerne deres får vi gledelig høre at alle klarer seg fint på skolen og ser ut til å tilpasse seg bra. Dette er ungdommene selv også enig i. Men de er ærlig og innrømmer at det til tider er vanskelig. Da er de flinke til å motivere hverandre til å fortsette. Hovedfokuset til skolen er praktisk læring, så mye av dagene tilbringer de i sy-rommet og ute i åkeren. Vi mener også detter er en ypperlig måte å lære på.

Kibaha school grounds

Kibaha skole område

Vi har allerede begynt å se godene fra deres erfaringer. Under skoleferien deres hjemme i Mgeta i jula observerte vi hvor lysten og velvillig de var til å lære videre det de selv har lært. Happy og Mary var kjapt ute til å prøve symaskinene til sygruppen i Mgeta, og vi håper dette er en gruppe de kan bli medlem av etter at studiene deres er ferdig. Også Bosco og Prisca sitter nå med mye verdifull informasjon som kan komme til nytte både i deres egne liv og livene deres naboer og bekjente.

Vi kan også gledelig meddele at en ny runde med ungdommer fra Mgeta har nå startet deres studier ved Kibaha. Med støtte på rundt 5000 kr per elev i året sikrer at fire ungdommer får studere i to år, og vårt håp er at hvert år vil vi ha mulighet til å sende en ny gruppe. Dette avhenger av gavmildhet og støtte fra venner og interesserte. Ønsker du å være med å støtte dette arbeidet så gå gjerne til «Ønsker du å bidra?» og les mer om det nyetablerte utdanningsfondet og hvordan du kan bidra.

Dette innlegget ble publisert i Utdanningsfondet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s