Promotering av geiteyoghurt

Twawose har lenge jobbet for å øke markedet for geiteyoghurten. Skoleyoghurtprogrammet har hjulpet dem til å få et mer stabilt og forutsigbart marked, men det er fremdeles mer yoghurt som kan selges, spesielt etter at Twawose fikk bedre forpakning til yoghurten i fjor høst. I mai/ juni i år ble det derfor organisert promoteringsdager av yoghurten i flere landsbyer i Mgeta/Morogoro: i de to nabolandsbyene Langali og Tchenzema, i Mzumbe og Mlali landsby på vei til Morogoro hvor et stort universitet ligger, samt i Morogoro by.

IMG_7207IMG_7227 

Twawose planla underholdning, gratis smaksprøver, konkurranser og musikk. Hovedbudskapet var «Maziwa ni afya, maziwa ni uhai, maziwa ni mali», som på norsk betyr «Melk er helse, melk er liv, melk er verdifult». Alle var spente og gledet seg til dagene. Første promoteringsdag ble holdt i Langali og Tchenzema. Der var det mye liv og røre, med mange interesserte som møtte opp for å høre på og delta i konkurransen(e). Begge disse landsbyene ligger i nærheten av Nyandira hvor yoghurten lages. I Tchenzema har de også et innsamlingssted for geitemelk, men likevel fram til nå har det ikke blitt solgt noe yoghurt her. Det var derfor ekstra stas da yoghurten for en gang IMG_7257skyld også kom til Tchenzema og LIMG_7231angali.

Neste runde ut var Morogoro. Der ble flere steder i byen besøkt. Smaksprøvene på yoghurt var veldig populære og man kunne nesten ikke se de som leverte ut yoghurten på grunn av den store ventende gruppen med mennesker rundt som ønsket å smake på geiteyoghurten for første gang. Twawose fikk også fortalt om seg selv, hvor yoghurten lages, hvordan det er å ha melkegeiter, og at det er mulig å bli medlem av deres bondeorganisasjon. De snakket også mye om hvorfor det er bra å drikke melk, og spesielt geitemelk.

IMG_7260

Mlali og Mzumbe ble også besøkt og yoghurten var populær også der. Mennene var generelt mer frempå, men kvinnene og jentene ble med etter hvert både i konkurransene og i å smake på yoghurten og fortelle til hele markedet hva de synes om den. Som premier fikk noen de nye Twawose t-skjortene. Andre fikk små bager som er lagd av resirkulerte yoghurtpakninger. Det ble forklart at dette gjøres for at plasten ikke skal forsøple miljøet, og for å støtte vanskeligstilt ungdom som er med i sy-gruppen som lager bagene.

Den siste promoteringsdagen ble holdt i Nyandira hvor Twawose holder til. Da ble landsbylederne invitert, lærerne fra de nærliggende skolene, professorer flere fra landsbyledelsen. Det var underholdning av skolebarna fra skolene som får tilbud om yoghurt. De danset og sang om melk og geiter både på swahili og engelsk. Publikum var imponert over hvor mye de kunne om melk og hvor flinke de var til å fremføre sangene sine.

 DSCN1529 DSCN1543 DSCN1516

Gjennom hele promoteringsperioden ble det også organisert en fotballturnering. Lag fra ulike landsbyer i nærområdet spilte mot hverandre. Den siste promoteringsdagen i Nyandira var dagen hvor den spennende fotballfinalen i «geitemelkcupen» gikk av stabelen. Vinnerlaget fra Langali fikk hver sin nye fotball t-skjorte med Twawose logo, i tillegg til yoghurt i premie. Andreplassen fikk en ny fotball og yoghurt.

DSCN1580 DSCN1639

Twawose er veldig entusiastiske nå etter at promoteringsdagene er over. De har skjønt at det virkelig er mange som er interessert i å kjøpe yoghurten deres, og dette har gitt dem god motivasjon til å jobbe hardt fremover. Under dagene fikk de også avtalt med mulige utsalgssteder for yoghurt forskjellige steder.

Nå begynner arbeidet med å overføre denne entusiasmen til alle geitebøndene i Mgeta slik at Twawose kan samle inn nok melk til å selge yoghurt ikke bare i Nyandira, men også i de andre markedene. Da kan flere bønder få solgt melken sin til Twawose og få viktig daglig inntekt, samt få tilgang til den næringsrike geitemelken.

DSCN1576

Takk til SUA som finansierte disse dagene som en del av geiteprosjektet, som er et samarbeid mellom SUA og NMBU. Som alltids blir det spennende å følge med fortsettelsen.

Dette innlegget ble publisert i Skolemat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s