Geiter til ny barneskole i Mgeta

Lukunguni landsby

Lukunguni landsby

I februar fikk vi et brev fra rektoren ved Lukunguni barneskole.  De hadde hørt om geitene som ble gitt til Kibuko barneskole og ønsket å delta i et tilsvarende program. Dette var vi veldig positive til og vi dro for å møte dem. Lukunguni barnekole ligger også i Mgeta, i et vakkert område lengre inne i fjellene fra Kikeo (området hvor Kibuko barneskole ligger).  Grunnet mangel på vei de siste tre kilometerne var vi tilslutt nødt til å sette bilen igjen og ta beina fatt for å nå Lukunguni landsby. Der ble vi møtt av landsby og skoleledelsen, skolebarn, foreldrerepresentanter og representanter for bønder i området.

IMG_6565

På vei opp til møte i skolebygningene

Vi hadde et bra møte hvor vi fortalte om de ulike modellene vi har for å gi støtte til geiter eller yoghurt i skolen. De var spesielt interessert i å holde geiter. De produserer allerede mat på skolen og vi ble møtt av mange barn som hadde jordbruksredskaper med seg. Barna får mat tre dager i uken på skolen og nå ønsker de å supplere denne maten med næringsrik geitemelk.

Landsbyledelsen og bøndene var også veldig interesserte. Noen få bønder har tidligere hatt melkegeiter i området, men på grunn av for lite kunnskap i geitehold har det ikke gått så bra og i dag er det ingen som har melkegeiter i landsbyen. De ønsker derimot veldig gjerne å lære hvordan man kan ta best mulig vare på melkegeiter slik at de kan prøve på nytt.

IMG_6589

Stor velkomst på Kibuko

Vi ble enige om at vi kunne støtte skolen med geiter og opplæring, samt gi noe støtte til byggingen av geitehus hvor vi kjøper blikktak og spiker og hjelper dem med konstruksjonen, mens de selv gjør arbeidet og skaffe planker. Vi ble enige om at vi i tillegg til skoleelevene også kan gi opplæring til noen utvalgte lokale bønder. Av de som er interessert må de selv kjøpe geiten osv. men vi kan bistå dem med selve kjøpsprosessen.

Studiebesøk fra Lukunguni (2)

Alle fikk mat på møtet

Første aktiviteten ut var å arrangere en studie-besøk til Kibuko barneskole slik at de fra Lukunguni kunne se hvordan de gjør det der og lære av dem. Onsdag 5. mars reiste 60 personer til fots fra Lukunguni til Kibuko. Dette var både skoleelever, lærere, skoleledelse og

IMG_6709

Elevene deltok også i erfaringsutvekslingen

foreldrerepresentanter. Kibuko gjorde det ikke dårligere og stilte med tilsvarende antall folk. I tillegg lagde de mat til alle og hadde forberedt en flott velkomst med sang og dans. Dagen gikk med på å snakke om temaer som jordbruk, treplanting, geitehold og samarbeid. Alle var veldig motiverte da dagen var omme, noe som var hovedmålet. Og dette til tross for at det begynte å regne voldsomt da alle skulle vandre hjem igjen. Regntiden er kommet for fullt, noe bøndene sitter pris på og har ventet på lenge.

Opplæring i geitehold

Opplæring i geitehold

Allerede helgen etter ble opplæringen startet i Lukunguni. Noen av de vanskeligstilte ungdommene vi jobber med var med og underviste de to dagene. Temaene de gikk igjennom var ulike geite raser, foring, avl, helse, og hvordan bygge geitehus av høy kvalitet. Både skolebarn, lærere, landsbyledelse og lokale bønder deltok på opplæringen. I framtiden kommer skolen til å bli et møtepunkt for kunnskap om geiter, noe som vi tror kan bli kjempebra. Det skal også gis mer opplæring, blant annet i journalføring. Byggingen av geitehus er også rett rundt hjørnet, så dette går i kjempe fart. Som man ser, når alle engasjerer seg kan det også gå fort her i Tanzania. Vi synes det er veldig gøy å jobbe med en gruppe som er så engasjerte og arbeidsomme og som jobber så godt sammen.

Dette innlegget ble publisert i Geiter, barn og ungdom og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s