Geiter gitt til Kibuko barneskole

Kibuko primary (1)

Barna har med ved til matlaging

Kibuko primary (26)

Jordbuksdagen på Kibuko barneskole

Kibuko (33)

Utlevering av lunsj på Kibuko barneskole

Opplæring i geitehold

Opplæring i geitehold

Geitehuset

Geitehuset

Utlevering av geiter til spente elever

Utlevering av geiter til spente elever

Geitehuset med skolen i bakgrunnen

Geitehuset med skolen i bakgrunnen

I oktober 2013 ga vi 10 melkegeiter og en lokal geit til Kibuko barneskole slik at de kan forbedre skolematen de lager der. Skolen har 378 elever og de begynte å lage sin egen mat til lunsj på skolen i 2012 . De dyrker mais, bønner, erter, banan og yam. Målet er også å lære elevene om jordbruk, så hver fredag ​​ tilbringer elevene ute på jordene hvor de lærer å produsere sin egen mat. Tre ganger i uken lager de ‘Makande‘, som er bønner og mais mikset sammen. Av og til tilsetter de noen andre grønnsaker. Barna tar med ved hjemmefra for å lage bål til matlagingen som foregår ute.

Elevene hadde tidligere hørt om skoleyoghurt programmet i Nyandira og lurte på hvordan også de kunne få melk på skolen. Med det ønsket de å forbedre skolematen i form av ernæringsmessig verdi, men også å bedre smaken og få mer variasjon. De kontaktet oss og vi spurte dem om de ønsket å få levert melk, eller å lære selv å produsere sin egen melk. Da de ønsket å lære hvordan å selv ha geiter bestemte vi oss for å gi dem en geit per klasse, fra 1 til 7 klasse. I tillegg fikk også barnehagen en geit. Hver klasse har valgt to ledere, som de kaller geitebror og geitesøster, til å være ansvarlige for geiten. Klassene kommer også til å konkurrere om hvilken klasse som tar best vare på geiten sin.

Geitelederne i hver klasse, to lærere og ett styremedlem i skolekomiteen deltok i opplæring i geitehold. Opplæringen ble holdt av de vanskeligstilte ungdommene som har fått geiter tidligere og nå er erfarne i geitehold. De lærte om hvordan de kan bygge geitehus, behandling av syke geiter, melking, fôring, og journalføring.

Skolen begynte så å bygge et stort geitehus og 10 geiter ble gitt til dem i oktober. I tillegg til en geit per klasse ble to reservegeiter gitt i tilfelle noe skjer med en av de andre. En lokal geit ble også gitt til 4. klasse som er interessert i å lære om kryssavling av norske melkegeiter og lokale geiter. Dette vil være deres forskningsprosjekt.

Allerede er to geiter gravid og skal føde rundt april og mai. Etter ca. to uker etter fødselen kan elevene begynne å melke og tilsette melk til skolemåltidet. Melken kan tilsettes mais og bønnemiksen. I fremtiden når de får mye melk, kan de også lage kulturmelk som har lengre levetid og økte næringsverdier.
Tidligere ble skolemåltidet laget ute på gårdsplassen, men under regntiden er det veldig vanskelig å lage mat ute. En bygning er derfor blitt bygget for å bli brukt som kjøkken. Vi er glade for å ha kunnet støtte dem til dette også.

Vi gleder oss til å følge hvordan det går med geitene på Kibuko barneskole, og vi skal holde dere oppdatert på utviklingen.

Dette innlegget ble publisert i Geiter, barn og ungdom. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s