Brett og Linn deler sine erfaringer fra oppholdet i Mgeta

Som vi fortalte i forrige innlegg hadde vi besøk av en gruppe med norske mastergradsstudenter fra UMB for noen uker siden. Som del av deres feltkurs kom de på besøk til Mgeta, og vi introduserte dem blant annet for Twawose og skoleyoghurtprosjektet.  De tilbragte også noen timer sammen med skolebarna på Nyandira barneskole.. To av studentene, Brett Trainor fra Canada og Linn Sissel Jäckle fra Norge/Sveits, bestemte seg for å reise tilbake til Mgeta og gjøre deres datainnsamling for kursoppgaven i Mgeta med fokus på skoleyoghurtprosjektet. Brett har skrevet et innlegg om deres opplevelser, oversatt til norsk av oss.

Image

I september tilbrakte jeg ti dager i Nyandira landsby og Uluguru fjellene. I den tiden ble jeg introdusert for en rekke lokale aktiviteter knyttet til de norske geitene i området, og da spesielt, Twawoses skoleyoghurt program. Mitt opphold i Tanzania var tilknyttet et to måneders praktisk feltkurs for masterstudenter i regi av Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (UMB). Som del av kurset ble alle studentene spurt om å velge et sted og et tema for egen forskning. Sammen med en medstudent, Linn, valgte vi å gjøre en utredning av skoleyoghurtprogrammet ved Nyandira barneskole i Mgeta. Vi ønsket å finne ut av hva det er som påvirker programmet og dets muligheter for å lykkes, for så å komme med forslag som videre kan øke antallet barn som mottar yoghurt gjennom programmet.

Det vi fant ut var at programmet vil være best tjent om det leverer yoghurten på morgenen, siden de fleste elevene ikke får frokost hjemme og derfor er sultne når de kommer på skolen. Vi så også at det ikke er god nok kommunikasjon mellom skolen, foreldrene og Twawose, noe som til tider har ført til dårlig journalføring og noe svak tillit mellom partene.

 Image

Men i det store og det hele sitter vi igjen med et positivt bilde av skoleyoghurtprogrammet: barna i Nyandira elsker å få yoghurt på skolen både på grunn av den gode smaken, fordi de merker at det er lettere å konsentrere seg og de har mer energi i timene. Vi så at foreldrene aktivt oppfordrer elevene til å drikke melkeprodukter og et ble også klart for oss at Twawose er veldig interessert i å øke leveringen av yoghurt til skolen og nå for å nå målet om å levere yoghurt til alle barna ved Nyandira barneskole hver uke.

Image

Jeg føler meg veldig heldig som har fått mulighet til å samarbeide med Twawose. Jeg må si høydepunktet fra hele oppholdet var å sitte under et tre å drikke yoghurt mens en gruppe av barneskolebarna lærte oss noen fraser av det lokale språket «Kiluguru». Nå er jeg veldig spent på å se hvordan det går videre med programmet, spesielt siden vi så at august hadde en ny økning i antall barn som drakk yoghurt på skolen. Forhåpentligvis vil dette fortsette i månedene som kommer.

Tusen takk til Cecilie, Solomon og Happiness Alex som hjalp meg og Linn under vårt opphold i Nyandira. Det har vært en fantastisk opplevelse. Jeg ser nå fram til å reise tilbake til Mgeta igjen om noen uker for å hjelpe til med noen prosjektaktiviteter.

Vi snakkes!

Brett

Dette innlegget ble publisert i Forskning og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s