Travle dager i Mgeta

Det har vært lite oppdateringer fra prosjekt-teamet de siste månedene, og det beklager vi. Men det bør ikke forveksles med lite aktivitet. Tvert om, så har masse skjedd den siste tiden, og vi har gjort store framskritt innenfor alle de tre arbeidsområdene våre. I en serie av tre kommende innlegg vil vi oppdatere dere i mer detalj på hvert område, men først kommer en liten oversikt over hva som er i vente:

Skolemat til Nyandira barneskole

Nyandira Primary School visit copy

Elever fra Nyandira og studenter fra UMB på besøk

Yoghurt leveringen til Nyandira barneskole har vært igjennom noen vanskelige måneder og mai måned så det laveste antallet noensinne. Da var det bare 22 elever som mottok yoghurt en gang i uken. Det er flere grunner til dette, og en rapport skrevet av to Mastergrad studenter fra Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (UMB) skinner lys på flere medvirkende faktorer. Disse to studentene tilbrakte 10 dager i Mgeta hvor de analyserte prosjektet og dets medspillere. De ble introdusert til yoghurt prosjektet under en studietur til Mgeta sammen med klassen deres, bestående av 26 internasjonale UMB studenter, på besøk i Tanzania. Den negative trenden på Nyandira har heldigvis nå snudd og i august var antallet oppe igjen, da med 89 studenter.

Videreutvikling av Mikromeieriet

DSC03592

Kurs i produksjon, hygiene og ny yoghurtpakning

Økningen av studenter ved Nyandira barneskole kom akkurat i riktig tid. Twawose kooperativet som produserer yoghurten har nettopp vært igjennom en to dagers-trening om produksjon og hygiene. Dette henger tett sammen med arbeidet til SUA om videreutvikling av mikromeieriet deres, for endelig har den nye forpakningen til Twawose ankommet.

Twawose sachets 1

Den nye yoghurtpakningen

En ny runde opplæring, nå i hvordan bruke pakningen på en effektiv og hygienisk måte, vil gjøre det enda lettere for Twawose å fortsette den gode trenden i økt yoghurt distribusjon og salg. Men ny pakning bringer også med seg nytt søppel. For å unngå at forsøpling blir et problem og istedenfor gjøre det om til en mulighet, starter vi en resirkuleringsaktivitet drevet av medlemmer fra Twawose og gruppen med vanskeligstilte ungdommer i Mgeta. Vi har allerede laget et par prototyper av bager hvor vi har brukt lignende forpakning. Nå når vår egen pakning har ankommet, går vi snart i gang med produksjon av små vesker og bager laget av resirkulerte yoghurt pakker.

Mobil veske

Snart lager undgommer små vesker av plast i Mgeta

Støtte til vanskeligstilt ungdom

DSCF0089

Cecilie med noen av ungdommene

Gruppen med vanskeligstilt ungdom i Mgeta er også inne i en spennende tid. I juni fikk ti nye ungdommer beskjed om at det var snart deres tur til å motta en melkegeit. Kort tid etter gjennomgikk de deres første trening, holdt av de eldre og mer erfarne ungdommene. I tillegg ble ni av de eldre ungdommene som nå er ferdig med ungdomskolen, tilbudt muligheten til å fortsette å studere ved en høyskole som tilbyr to-årig teknisk utdannelse.  Det er en fantastisk mulighet, og for dem å få dekket slik skolegang er takket være en høyst gavmild donasjon fra en god venn av prosjektet. Opptaksprøven til studiet er rett rundt hjørnet og vi krysser fingrene for at alle ni består.

Viktigheten av kunnskap og utdanning kan ikke undervurderes og hver mulighet for ny læring blir ønsket velkommen av ungdommene. En gruppe av 15 ungdommer reiste derfor til Tanzanias årlige jordbruksmesse i begynnelsen av august. For noen av dem var det første gang borte fra Mgeta, og de kom alle tilbake med ny og nyttig kunnskap som kan hjelpe dem enda lengre på vei som unge bønder. Og ikke nok med det. En videregående klasse fra Moss Steinerskole har bestemt seg for å legge skoleturen sin til Mgeta. Neste vår kommer de da på besøk for å bli kjent med og lære sammen med den jevnaldrende gruppen med vanskeligstilt ungdom.

Dette innlegget ble publisert i Årsrapport. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s