En snakk med ungdommene i Mgeta

I Norge er våren endelig kommet og frister med lyse og fine dager. Også i Mgeta er vi inne i en ny tid. De varme sommermånedene er omme og er blitt byttet ut med kjøligere dager.

Mgeta i regntiden

Mgeta i regntiden

Regntiden er nå for fullt ankommet Mgeta. Med dem følger tung tåke og gjørmete, glatte veier. Det kan til tider være trist og kaldt, men heldigvis titter solen ofte innom og forvandler Mgeta til et grønt paradis.

Julen 2012 fikk vi inn nok penger til å gi 10 nye ungdommer en geit hver. Senest i går kunne to av disse ungdommer endelig ta med seg sin nye geit hjem.

Levis (16) og Sospita (15) har jobbet hardt for å gjøre alt klart til hvert sitt nye familie medlem. Sospita har fått hjelp av onkelen sin og Levis har hatt sin far til hjelp med å lage store, fine geitefjøs. Mens de har vært opptatt med å bygge fjøs har geitene ventet tålmodig hos Bosco, en av de første ungdommene som fikk geit for over 4 år siden.

Sospita (venstre) og Levis (høyre) møtte meg tidlig onsdag 1 mai for å ta imot geitene sine

Sospita (venstre) og Levis (høyre) møtte meg tidlig onsdag 1 mai for å ta imot geitene sine

Begge har hilst på geitene før, men kun nå etter at geitefjøsene står klar kan de ta dem med hjem. Det var nok litt rart å ta tak i tauet med geiten og vandre hjemover i regnværet, men kjekt blir det og vi får håpe geitene og guttene kommer godt overens. Jeg møtte også flere av ungdommene utenfor Twawose senteret. Det er sports dag og Tchenzema ungdomskole spiller fotballkamp mot Kikeo ungdomskole.

De spiller mot avansement til divisjonskamp (og senere distrikts kamp). Maria på 18 år spiller på jentelaget til Tchenzema og stiller i stilig fotballdrakt. Kampen endte uavgjort men hun er fortsatt fornøyd. Nå skal hun ta fatt i arbeidet med å bygge geitefjøs, for også hun fikk donert en geit før jul. Moren har lovet at hun skal hjelpe med byggingen og det er allerede avtalt at geiten kan flytte inn nå i mai. Også Teresia har denne jobben framfor seg. Det kan være en vanskelig jobb å samle materiale og bygge et bra nok fjøs, men hun har mange hjelpende hender rundt seg.

(fra venstre) Teresia, Levis, Maria og Sospita gleder seg til å kunne ta geiten sin med hjem

(fra venstre) Teresia, Levis, Maria og Sospita gleder seg til å kunne ta geiten sin med hjem

Alle er de medlemmer av Orphan Foundation, gruppen med ungdommer som har blitt gitt støtte og geit i Mgeta. Til sammen er de nå over 40 ungdommer. Hver måned er det medlemsmøte hvor de hjelper hverandre og diskuterer vanskeligheter og muligheter videre.

Emanuel (17) og Eston (18) fikk donert en geit hver til jul og kunne ta dem med hjem for 2 måneder siden.

 

De sitter nå inne med mye viktig kunnskap om geitehold, etter god opplæring. De bruker hver lørdag til å besøke geitebønder i landsbyen deres Tchenzema for å lære dette videre. Under besøkene kommer de med tips om hvordan bygge eller bedre geitefjøs og de har kontakt med Twawose hvis noen av bøndene ønsker å kjøpe fór til geitene sine. Guttene skaper ofte mye interesse under besøkene og naboer stopper ofte opp for å høre hva de har å fortelle. For de som er interessert kan de nå fortelle hva som skal til for å skaffe seg sin egen norsk melkegeit. Tilslutt ønsker de å ha en liste over alle bønder i Tchenzema som har geiter, både lokale og norske melkegeiter. Men det er en stor jobb, og selv etter å ha besøkt 60 husholdninger har de mange igjen. Men det er noe de selv ønsker å gjøre, og som Eston sier så er det det gøyeste med en geiten og opplæringen å kunne lære dette videre.

Eston og Emanuel tar pause fra fotballkamp titting for å snakke med meg

Eston og Emanuel tar pause fra fotballkamp titting for å snakke med meg

Dette innlegget ble publisert i Geiter, barn og ungdom. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s