En skoledag i Nyandira landsby

Barna venter tålmodig på deres tur

På uteplassen på Nyandira barneskole er det fullt av liv. Det er tirsdags formiddag og elevene i tredje og fjerde klasse venter «tålmodig» på at navnet deres skal bli ropt opp så de kan gå frem og hente seg en kopp med yoghurt. De fleste har fått med seg penger fra foreldrene og kan se fram mot yoghurt i en måned til. Andre har litt lommepenger selv og kjøper i dag med sine egne penger. De resterende må desverre stå og se på, men er kanskje heldige og får en liten smakebit av en klassekamerat.

Vi er nå inne i fjerde måned av utdelingen av yoghurt til barna på Nyandira barneskole. Det er nå blitt en vane for mange å få yoghurt en gang i uken, og det er noe som alle barna ser fram mot. I disse tider er det stor flyt av penger i landsbyen, og mange familier har litt ekstra til overs etter å ha solgt produkter som tomater, løk og poteter på markedet. De som har mulighet kjøper derfor også yoghurt en ekstra gang i uken, selv om de da må betale full pris. Lærerne sier de også merker forskjell i barna: «Oppmøtet har vært høyere blant studentene den dagen i uken de vet de vil få yoghurt. Og mens barna ofte er ganske passiv i timene, vil de være mer aktiv etter å ha fått yoghurt».

I en studie fra 2005 om ernæring blant skolebarn i Tanzania kom det fram at så mye som 50% til 75% av Tanzanianske skolebarn går på skolen uten frokost og fortsetter skoledagen uten å få mat. På grunn av dette er det generelt høyt fravær i skolen blant barna, mange sliter med å konsentrere seg og flere hopper av tidlig. Også på Nyandira barneskole er dette et problem. I tillegg lider mange av barna av feilernæring. Ikke bare er det lenge mellom hvert måltid, men maten de får er også ofte ensidig og mangler viktige vitaminer og mineraler. Melk fra geit er derimot rik på proteiner, vitaminer (vitamin A og B6) og mineraler (kalsium). Det er desverre ikke vanlig å drikke melk hjemme og mange foreldre er ikke klar over godene av melk. Så selvom å gi barna 125 ml yoghurt i uken kanskje høres ut som en liten dråpe i havet, er det en god begynnelse.

Vi jobber nå hovedsakelig med at alle barna på skolen skal få denne muligheten, og ser spesielt på muligheten til å redusere prisen ytterligere for de familiene som sliter ekstra økonomisk. I tillegg planlegger vi å doble mengden, ogiløpet av kort tid kan de som vill kjøpe 250ml yoghurt per gang. For å skape mer bevissthet om viktigheten av melkeprodukter og for å skape blest om Twawose og deres yoghurt produksjon arrangerer vi også den første av det som vil bli den årlige Melkedagen i Mgeta. Det ser ut til å bli en stor dag, med taler, musikk og konkurranser, danseoppvisning fra barna og framvisning av dokumentaren om de Norske melkegeitene i Mgeta, laget av Edla Gislefoss Netland. Vi gleder oss virkelig til dagen og tror det kan gjøre mye nytte for framtiden til skoleprosjektet og for Twawose.

Så følg med framover, da vil vi komme med oppdatering på hvordan dagen gikk.

Dette innlegget ble publisert i Geiter, barn og ungdom. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s