En geit for en sikrere framtid

Som i andre Afrikanske land vokser mange barn i Tanzania opp uten foreldre. Bare i Nyandira landsby er det mer enn 100 foreldreløse barn. I en allerede vanskelig hverdag kan tap av ene eller begge foreldrene ha utrolig stor innvirkning i barnas liv og framtid. Mange av dem blir boende hos eldre søsken eller besteforeldre og økonomien er som følge ekstra trang.

Erling Krogh, Førsteamanuensis ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap i Ås, ble oppmerksom på dette under sitt besøk i Nyandira landsby våren 2010. Han spurte: «hvordan kan man hjelpe barna på en måte slik at de kan hjelpe seg selv i fremtiden?» Det var da ideen om en «geitebank» ble født. Sålangt har 32 foreldreløse ungdommer deltatt, og nå venter også 10 nye ungdommer på en julepresang utenom det normale.

Geitebanken

Joyce viser fram geiten hun har hatt i vel ett år og som ble donert av Familien Lie

Ideen er ganske enkel: de mest sårbare av de foreldreløse får tildelt en geit til låns fra geitebanken. I tillegg får de veiledning i geitehold og støtte til å bygge fjøs.Den første  jente-geitekillingen fra geiten blir så gitt tilbake til banken, slik at nye ungdommer kan få gleden og godene av en geit.

Tradisjonelt har mange bønder i Nyandira landsby og Mgeta området har skapt en tryggere tilværelse og ekstra inntekt gjennom hold av melkegeiter. Som Erling forklarte den første gruppen av foreldreløse:

«Inntektene fra melka fra en geit kan brukes til å betale for utdannelse og annet som dere kan trenge for å nå målene deres».

 

Ikke bare økonomisk verdi men egen-verdi

Ved hjelp av støtte fra venner og familie gjennomførte Erling første runde sommeren 2010. 16 foreldreløse ungdommer fikk da tildelt en geit, fikk støtte til å bygge sitt eget geitefjøs, samt veiledning i hvordan man steller geiten.

1 år senere var Erling tilbake i Nyandira. Med forventning om en økonomisk forbedring fant han kanskje noe enda viktigere: en økt tro på seg selv og mer positiv fremtidsutsikt blant ungdommene. Nå når de har en geit som produserer melk for salg har de fått en mulighet til å klare seg selv. Ikke bare har dette skapt en mestringsfølelse og ført til en endring i hvordan de ser seg selv. Også blant familie og andre i landsbyen blir de nå sett på annerledes. Hvor de tidligere ble behandlet som lite verdt blir de nå ofte oppsøkt for å gi råd om hvordan best drifte geiter.

Erling møter Bosco igjen høsten 2012, 2 år etter at han fikk tildelt geiten sin

Også holdningene til framtiden deres har endret seg. Flere av dem ønsker nå å bli lærere og har deltatt aktivt i opplæringen av det nye kullet. Som en av dem sa: «Når jeg selv har lært, forstår jeg hvor viktig kunnskaper og ferdigheter er for andre i min situasjon og landsbyen min». Nå høsten 2012 fullførte hele 6 av 8 foreldreløse i sitt kull ungdomskolen og er enda et steg nærmere drømmen sin.

Du kan også bidra

Vi er nå inne i den tredje runden. Sålangt er 10 foreldreløse ungdommer blitt valgt ut og venter på geiten sin.

For at en ungdom skal få en geit, bygge et geitefjøs av god kvalitet og få grundig opplæring i geitedrift koster det rundt 1500kr. Målet vårt er å samle inn nok til at de 10 ungdommene virkelig får en spesiell julepresang i år: en geit for en sikrere framtid.

Men også for dem som gir en geit kan det bli en spennende julepresang. Vi vil fremover følge og dokumentere både geitene og ungdommene og komme med tilbakemelding direkte til donorene. Før jul vil man da få opplysninger om geiten og dens nye familie og på nyåret oppdatering på hvordan geiten og dens nye far eller mor har det.

For mer informasjon gå til siden «ønsker du å bidra».

Dette innlegget ble publisert i Geiter, barn og ungdom. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s