Ungdom i Luale illustrerer prosjektene

Avokadoplukking

I Morogoro-området er det bare en ungdomsskole som tilbyr ”fine art” , og den ligger i Luale ved siden av det første internatet som ble bygget. Lærer Lukas jobber der på 5. året, og han fortsetter ved skolen fordi han ønsker å undervise i kunstfag. Han vil gjerne samarbeide med Mgetas venner. Vi jobbet sammen med ham for 4 år siden, og i februar var vi tilbake igjen med sakser, tapetrester, farga papir, lim, tapetkniver og oppgaver til elevene: Lag bilder som viser avokadoplukking, utplanting av kaffe- og makadamiaplanter, bygging av internat og hvordan lage kompost. 

Elevene skulle tegne med saks og kniv og lage collager som visualiserer prosjektene til Mgetas venner. Men materialene var nye, og de skulle ikke tegne med blyant først. De skulle gå rett på å formgi personer, situasjoner, planter og landskap. Det var litt vanskelig å komme i gang. Skolen i Tanzania har et stort fokus på å lære gjennom å kopiere. Dette hadde ingen gjort før, så det var ikke mulig å kopiere. Men det tok ikke lang tid og mye hjelp før elevene ble kjent med oppgaven og materialene. De viste stor formsans og skar føtter og dansende rumper, og de klippet folk som gravde, plukket og plantet. Noen skar hull så det ble munn og øyne i de svarte hodene. Andre klippet ansiktsdetaljer og limte det oppå. Det sprutet av kreativitet og samarbeidsvilje!

Å lage bilder med kniv og saks var ukjent, men det engasjerte

Å tegne er å se, og det gjelder også når vi tegner med saks og kniv. Vi måtte ut for å se på et avokadotre utenfor skolen, og sånn fikk trærne både brune og grønne blader. Så moro å oppleve at skaperglede er lik for ungdom enten de bor i Uluguru eller i Norge. Det kommer innenfra, det finnes i alle, det må bare hjelpes ut med gode oppgaver og gode materialer. 

Hvordan lage kompost?

Solomon skal bruke collagene av hvordan man komposterer når han har bønder på kurs. Det ble ungdommene veldig stolte av. Bildene kan henge på veggen i salen på internatet der kursene holdes. Men han må først finne ut hvordan de kan beskyttes mot mugg som gror og overtar i regntida. 

Materialer er dessverre mangelvare i de enkle skolene i fjellet. Derfor var lærer Lukas glad for saksene, knivene og alt som ble igjen på skolen etter at vi var ferdig. Det kan brukes videre av elevene i hans lille ”fine-art”-studio.

Lærer Hilde og lærer Lukas

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter i Tanzania. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s