På besøk til geiteprosjektet på Lukunguni barneskole

IMG_7826

Det store og fine geitehuset

Det er alltid hyggelig å besøke Lukunguni. Ikke bare ligger det vakkert til dypt inne i fjellene, men menneskene vi møter der er fantastiske og hardtarbeidende. Skolen har bygget det største og beste geitefjøset jeg har sett i Mgeta, med rom for ca. 20 geiter, og klar for en voksende geiteflokk. I mars i fjor fikk skolen 11 geiter, og allerede har flokken økt til 16 stykker. De siste nykommerne var tvillinger født bare dagen før vårt besøk. Men dessverre har de også opplevd at noen av geitene deres har dødd.

Tvillingene som ble født dagen før besøket. Hviledag for moren.

Tvillingene som ble født dagen før besøket. Hviledag for moren.

Det er skolebarna som er ansvarlige for geitene, men med støtte fra de tre lærerne på skolen. Når geitene er ferdig på beite om ettermiddagen drar de ukes-utvalgte studentene å henter dem og samtidig samler ekstra gress som geitene kan kose seg med før natten faller på. Denne uken var det en jente gruppe sin tur til å hente geitene. De sang, lo, og tullet da de kom tilbake med geitene fra beite, og de visste akkurat hva de skulle gjøre. Alle geitene kom trygt tilbake til skolen, men det er absolutt utfordrende noen ganger når geita er stor og jenta liten og det ender opp i en kamp om hvem som er sterkest og staest. Det kan variere hvem som vinner duellen, men alle geitene og jentene kom tilbake i god behold og har det bra.

Geitene kommer tilbake fra beite og barna har med ekstra mat til dem

Geitene kommer tilbake fra beite og barna har med ekstra mat til dem

I juleferien ble skolebarna delt inn I 5 grupper på ca. 45 elever som fikk tildelt en uke hver hvor de er ansvarlig for geitene. Den tildelte uken kommer gruppen om morgningen for å melke geitene, gi dem mat og rengjøre fjøset. Om ettermiddagen kommer de igjen tilbake for å mate geitene. Dette systemet fungerer veldig bra og ca. 40 barn kom hver gang. Melken de fikk fra geitene i skoleferien, da barna ikke trengte den, ble solgt til naboer og pengene ble brukt til nødvendig skolemateriell og ekstra mat til geitene.

Barna organiserer alt på en god måte

Barna organiserer alt på en god måte

Nå som skolen har begynt igjen lager de mais- og bønnegryte med råvarer fra deres egen matproduksjon. De lager også maisgrøt som de tilsetter melk for å bedre næringsverdien. Rektoren på skolen, sammen med de andre lærerne, snakker mye og energisk om geitene og maten de dyrker på skolen. Vi er alle enige i at å spise i løpet av skoledagen er kritisk for å lære. Spesielt viktig er det når barna må gå langt til skolen og det varierer hvor mye mat de får hjemme, og få tar med mat på skolen. Hvis elevene ikke spiser i løpet av skoledagen, gir timene etter lunsj liten utbytte og barna lærer lite. Noen dukker ikke opp engang fordi de er slitne. Oppmøte forbedres mye når lunsj serveres på skolen og barna har lettere for å lære. Lukunguni barneskole har et veldig slitt kjøkken og det neste prosjektet deres er å pusse det opp. Vi støtter dem i denne prosessen siden det er viktig å lage mat i et bra og trygt kjøkken, og vi føler det vil ytterligere forbedre skolehverdagen til barna.

Dette innlegget ble publisert i Geiter, barn og ungdom. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s