Årsmelding for spiren til Mgetas venner 2014

Vi ønsker alle våre støttespillere godt nyttår!

Det har vært nok et spennende år i Mgeta. Vi har fortsatt med skoleyoghurtprogrammet på Nyandira barneskole samt startet opp på Tchenzema barneskole etter deres etterspørsel om å få delta.

Prøvesmaking på Tchenzema barneskole

Prøvesmaking på Tchenzema barneskole

Deltakelsen er fortsatt lav i Nyandira, men i Tchenzema går programmet bedre med ivrige organisatorer blant lærere, skolestyret og landsbyledelsen. Målet i 2015 er å fortsette å øke deltakelsen betraktelig. Vi vil evaluere hva vi kan gjøre for å forbedre programmet på Nyandira barneskole spesielt. Dette er noe vi har jobbet med gjennom hele året, men vi har enda ikke kommet dit vi ønsker.

Den vakre utsikten til Lukunguni

Den vakre utsikten til Lukunguni

Skolegeitprosjektet på Kibuko barneskole går bra som alltids. På vårparten støttet vi også Lukunguni barneskole med geiter etter søknad fra deres rektor. De har mottatt 10 geiter og har lært mye om geitehold i løpet av året. Flere geiter har allerede fått killinger så det virker som geitene trives i den vakre landsbyen langt inne i Ulugurufjellene.

Rett før jul fikk en ny runde med ungdommer geiter, denne gangen i Bunduki landsby. Ungdommene som har mottatt geiter tidligere ledet arbeidet, noe som viser at de har lært mye av samholdet dem i mellom og gjerne vil videreføre det til andre. Disse medlemmene jobber tett sammen og har månedlige møter hvor de treffes for å lære av hverandres erfaringer. Noen prøver seg også på små forretningsvirksomheter ved hjelp av små lån som vi gir ut i et nytt test-prosjekt om mikro-finans. En ungdom har for eksempel begynt med kylling oppdrett.

Prisca showing her sunflower training plot

Prisca viser henne solsikke planter

Fire av de eldste medlemmene fikk tidlig i Januar 2014 støtte fra Norge til å gå videre på skole. Ved Kibaha yrkessenter studerer to av dem jordbruk og dyrehold og to skredderi og design. Når de har vært tilbake på besøk i Mgeta viser de stor kunnskap som de gjerne deler med de andre medlemmene. Målet er at flere som gjør det bra på ungdomskolen skal få mulighet til videre yrkesutdanning.

Den nye sygruppen i Mgeta

Den nye sygruppen i Mgeta

Noen av ungdommene har vært med å starte en sy gruppe hvor de syr små pengepunger og clutchvesker av de brukte yoghurtplastposene slik at det ikke blir så mye søppel liggende rundt. Å lære å sy på symaskin gir dem en nyttig kunnskap for resten av livet, og ikke minst en viktig ekstra inntekt da de selger veskene til besøkende i Mgeta. Målet til gruppen er å lage gode kvalitetsvesker som de kan selge til turister og andre som er interesserte i Mgeta og arbeidet deres.

Som I 2013 ville vi også I 2014 bringe fokus på viktigheten av å drikke melk, og to store promoterings aktiviteter ble satt i live. I mai/juni ble det holdt flere dager med promotering av yoghurt laget av Twawose.

Twawoses promoterings bil

Twawoses promoterings bil

I følge av en pick-up med store bannere og livlig musikk besøkte Twawose og gjester bestående av landsby ledere, barneskole lærere og barneskole elever fem landsbyer, i tillegg til Morogoro by. Informasjon ble gitt, taler ble holdt og masse yoghurt ble gitt ut til de oppmøtte, mange som fikk prøve geite yoghurt for første gang.

World school milk day in Mgeta

World school milk day in Mgeta

Onsdag 24 september feiret vi også verdens skolemelkdag i Mgeta. Elevene fra Nyandira og Tchenzema barneskole sto for underholdningen foran de over 1000 menneskene som deltok i feiringen. Dagen ble en stor suksess hvor mange små og store allerede har begynt å glede seg til neste års feiring.

I år har vi også hatt en del besøk av studenter fra Norge. Ikke de to gruppene med studenter fra Norges universitet for biovitenskap (NMBU) har vært på besøk i Mgeta, men også en klasse fra Steinerskolen Moss. I flere dager bodde de i Mgeta og var på besøk hos flere av ungdommene med geiter.

Vi gleder oss til å starte det nye året i Mgeta hvor vi fortsetter på de mange aktivitetene vi har satt i gang. Vi jobber også med å forbedre bloggen slik at den skal komme på engelsk og gi bedre informasjon for de som ønsker å vite hva vi jobber med og vil følge de ulike aktivitetene våre.

Godt nyttår fra oss og en stor hilsen fra vakre Mgeta!

Beautiful Mgeta

Vakre Mgeta

Dette innlegget ble publisert i Årsrapport. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s