Et vellykket år forbi, og et nytt år med nye muligheter

Skoleyoghurtprosjektet

Vi har avsluttet oppstartsåret til skoleyoghurtprosektet. Det har vært spennende, lærerikt, morsomt og utfordrende og vi gleder oss til et nytt år med nye muligheter. Men først la oss se hva vi oppnådde i fjor.

First village meeting 04.05 (17)

Første møte med lederne for skolen, landsbyen og Twawose

Foreldremøte (6)

Foreldremøte

Åpningsdagen 16 juli 2012 (152)

Åpningen den 16. juli med introduksjon av prosjektet og viktigheten av å drikke melk

16. juli startet skoleyoghurtprosjektet etter mye planlegging med landsbyledelsen, skoleledelsen, foreldrene og Twawose siden mai. Det  pågikk så i bare 3 uker før en pause kom da skolen var stengt på grunn av en nasjonal folketelling i Tanzania. Grunnen var at lærerne hadde en svært viktig rolle i folketellingen som en del av de få med god nok utdanning og kunnskap til å gjennomføre den. Men det var vanskelig å forstå at skolen måtte stenge og at barna måtte gå glipp av en måned med skole av denne grunn. Dette gikk spesielt ut over de barna som gikk siste året på barneskolen og forberedte seg på avsluttende prøver. Man kan være enig eller uenig om dette var en god løsning, men 10. september var barna tilbake på skolebenken og da startet vi også endelig opp igjen med distribusjon av geiteyoghurt på skolen.

I gjennomsnitt har 117 barn i uken drukket yoghurt, men det har svingt mye fra uke til uke og måned til måned, mye avhengig av hvor mye penger foreldrene har tilgjengelig. Det er mange som gir positive tilbakemeldinger og at barn selv velger å bruke lommepenger på å kjøpe yoghurt forteller oss at dette er noe både barna, foreldrene og lærerne ønsker. I tillegg, etter ønske fra mange av barna og foreldrene ble det fra november mulig å kjøpe 250ml yoghurt istedenfor bare 125ml per gang, noe som flere og flere har gjort.

Barna venter tålmodig på deres tur

Barna venter tålmodig på deres tur for å få yoghurt

For Twawose har skoleyoghurten betydd en betydelig økning i produksjon både når det gjelder mengde og antall produksjonsdager. I tiden før skoleyoghurtprosjektet startet produsert de i gjennomsnitt 120 liter yoghurt i måneden. Da skoleprosjektet var på plass økte dette til gjennomsnittlig 220 liter i måneden, en betydelig økning. Dette betyr at flere melkebønder får muligheten til å levere melk til senteret og dermed sikre seg mer inntekt for familien. I tillegg har Twawose ansatt en ny person som har ansvaret for å ta i mot melk, lage yoghurten og levere til skolen.

IMG_0679IMG_0793

 

 

 

IMG_0703

IMG_0824

 

 

 

 

 

2012 ble avsluttet med en fantastisk melkedag 13 desember (se video postet tidligere i januar). Målet for dagen var å sette fokus på viktigheten av å drikke melk. Vi inviterte med oss gjester fra nasjonalt, regionalt og distrikt hold med mye kunnskap om nettopp viktigheten av melk og melkeprodukter, noe som de videreformidle til alle de oppmøtte. Vel så viktig var bidraget til skolebarna som i flere uker i forveien hadde forberedt seg til denne store dagen. De opptrådte med full iver og sang sanger, danset og fremførte et skuespill om hvordan norske melkegeiter ble introdusert til Mgeta og geiteyoghurt gitt til dem på skolen. Det hele ble avsluttet med en «yoghurt-drikke-konkurranse» for store og små med fine premier til vinnerne.

For 2013 har vi satt opp flere mål vi ønsker å oppnå.

1)    Det første er at flere barn på skolen får tilgang til yoghurt på skolen. Vi ser på muligheten for at de fattigste familiene kan få en større reduksjon i prisen slik at de mest trengende ikke faller utenfor.IMG_0837 (2)

2)    Et annet måler at skolebarna drikker yoghurt flere dager i uka og ikke bare en.

3)    Kanskje får vi også til å starte opp på en annen skole i nærområdet, noe lokalbefolkningen har ytret ønsker om.

4)    Et annet mål som vi har jobbet med lenge er å få solcellepaneler og bedre forpakningsmuligheter på plass, noe som vil gjøre det lettere å distribuere yoghurten både til skolen og på det lokale markedet. Tilgang til strøm vil muliggjøre et kjøleskap som kan sikre god kvalitet på yoghurten over lengre tid, og 250ml pakker til yoghurten vil minimere svinn og gjøre journalføring lettere. Forskningsprosjektet fra Sokoine Universitetet på melkegeiter i Mgeta som støtter Twawoses videreutvikling av yoghurtproduksjon har nå fått innvilget støtte til dette, og i løpet av nærmeste fremtid vil de introdusere denne nye teknologien.

5)    Vi har møtt på flere utfordringer i oppstartfasen også. Spesielt har journalføring vært utfordrende; å passe på at riktig mengde yoghurt blir produsert til riktig tid har ikke alltid vært lett; og når og hvordan yoghurten skulle betales mellom skolen, norske donorer og Twawose har ikke alltid vært like klart for alle. Et eget innlegg vil snart bli publisert om dette da vi ønsker å være åpne om de utfordringene vi møter og hvordan de håndteres. Men målet er selvfølgelig å bukte med de utfordringene vi møter.

Geiteprosjektet

3. Joyce med Marte Sophie

Joyce med geita Marte Sophie hun fikk julen 2011. I år var Joyce med på opplæringen av de ungdommene som fikk geiter i år.

Fram til årets runde i 2012 har 34 ungdommer fått tildelt en norsk melkegeit, og 32 av dem er fortsatt aktive i prosjektet. Tilsammen har de nå 55 geiter. De fleste av dem har fått både ett og to kull med geitekillinger noe som  gir ungdommene en ekstra inntekt fra salg av melken dems. I tillegg har 9 geiter blitt solgt og fortjenesten brukt til å betale skolepenger og kjøpe skoleuniformer og skolesaker.

Desverre døde geiten til Martina. Heldigvis fikk hun donert en av killingene fra Bosco, en av de første ungdommene fra prosjektet som virkelig har blomstret i rollen som geitebonde og nå har 5 geiter. Marina lever i en veldig vanskelig situasjon siden hun ikke eier sin egen jord og dermed har veldig lav inntekt og tilgang på mat. Forhåpentligvis vil det gå bedre denne gangen for Martina så hun får den lille hjelpen hun trenger til å bedre hverdagen sin.  Det er ikke bare Bosco som har blomstret. Også Joyce på 17 år gjør det veldig bra og har tatt på seg ekstra ansvar i prosjektet. Sammen me Bosco er hun nå med på opplæringen av de nye ungdommer som får geit gjennom prosjektet.

IMG_0844

Ungdommer lærer om geitehold

IMG_0845

Ungdommer som har fått geit tidligere underviser i geitehold

 

 

 

 

 

I 2012 var geiteprosjektet i sin tredje runde. En ny del av Mgeta, Kikeo landsby, ble inkludert og 10 vanskeligstillte ungdommer valgt til å motta en geit. I løpet av desember og januar fikk alle tildelt en geit hver, opplæringen i geitehold begynt og byggingen av geitehus ferdiggjort. Da vi var å snakket med dem under opplæringen deres før jul gledet de seg veldig til alt som skulle skje fremover.  Snart tar vi turen tilbake til Mgeta for å se hvordan det går med dem og for å dele med dem informasjon fra donorene hjemme i Norge.

I 2013 er målet å distribuere ca. 15 geiter og å følge opp de som har fått geiter hittil.

Vi vil gi en stor takk til de som har støttet oss i 2012 og på forhånd takke de som fortsetter å støtte oss i 2013.

Som dere ser blir 2013 et veldig spennende år for prosjektene i Mgeta så følg med for å få med dere det som skjer.

Dette innlegget ble publisert i Årsrapport. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s